Ξέσπασε κατά του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Kοινοβούλιο για το Sofagate, το περιστατικό που σημάδεψε την επίσκεψή της στην Τουρκία όταν «εξορίστηκε» σε απομακρυσμένο καναπέ μακριά από τον Σάρλ Μισέλ και τον Τούρκο πρόεδρο.

«Είμαι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Κομισιόν. Είμαι η πρόεδρος της Κομισιόν και με αυτόν τον τρόπο περίμενα να μου συμπεριφερθούν κατά την επίσκεψή μου στην Τουρκία. Σαν την πρόεδρο της Κομισιόν, αλλά όχι. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τον τρόπο που μου συμπεριφέρθηκαν. Οπότε πρέπει να συμπεράνω ότι συνέβη επειδή είμαι γυναίκα. Θα συνέβαινε αυτό αν φορούσα κοστούμι και γραβάτα;» είπε χαρακτηριστικά.

«Πολλοί από εσάς θα έχετε παρόμοιες εμπειρίες στο παρελθόν. Ειδικά οι γυναίκες, μέλη αυτού του Σώματος, είμαι σίγουρη γνωρίζουν ακριβώς πώς ένιωσα. Ένιωσα πληγωμένη και μόνη, ως γυναίκα και ως Ευρωπαία. Επειδή δεν πρόκειται για διάταξη θέσεων ή πρωτόκολλο. Αυτό σχετίζεται με τον πυρήνα του ποιοι είμαστε. Με στις αξίες της Ένωσης μας. Και αυτό δείχνει πόσο πρέπει ακόμη να προχωρήσουμε πριν οι γυναίκες αντιμετωπίζονται ως ίσες. Πάντα και παντού».

Και συνέχισε λέγοντας: «Φυσικά, ξέρω ότι είμαι σε προνομιακή θέση. Είμαι η πρόεδρος ενός θεσμού, ο οποίος είναι πολύ σεβαστός σε όλο τον κόσμο. Και, ακόμη πιο σημαντικό, ως επικεφαλής, μπορώ να μιλήσω και να ακουστώ. Τι γίνεται όμως με εκατομμύρια γυναίκες που δεν μπορούν; Γυναίκες, που βάλλονται καθημερινά σε κάθε γωνιά του πλανήτη μας, αλλά ούτε έχουν τη δύναμη ούτε έχουν το αξίωμα να μιλήσουν;».

Ανέφερε ακόμα ότι «όταν έφτασα στη συνάντηση, υπήρχαν κάμερες στο δωμάτιο. Χάρη σε αυτούς, το σύντομο βίντεο της άφιξής μου έγινε αμέσως viral και προκάλεσε πρωτοσέλιδα σε όλο τον κόσμο. Δεν υπήρχε ανάγκη για υπότιτλους. Δεν υπήρχε ανάγκη για μεταφράσεις. Οι εικόνες μίλησαν από μόνες τους».

«Αλλά όλοι γνωρίζουμε: Χιλιάδες παρόμοια περιστατικά, τα περισσότερα από τα οποία είναι πολύ πιο σοβαρά, χάνονται χωρίς κανείς να τα έχει δει. Κανείς δεν τα βλέπει ποτέ ή δεν τα ακούει. Επειδή δεν υπάρχει κάμερα. Επειδή κανείς δεν προσέχει. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι αυτές οι ιστορίες θα ειπωθούν!» συμπλήρωσε.