Η Κούβα κατέγραψε χθες Πέμπτη νέο ρεκόρ 1.200 και πλέον κρουσμάτων του SARS-CoV-2, καθώς η άφιξη πιο μολυσματικών παραλλαγμένων στελεχών του νέου κορονοϊού στη νήσο, όπως αυτό που αρχικά ταυτοποιήθηκε στη Νότια Αφρική, επέτεινε το χειρότερο ξέσπασμα της πανδημίας αφότου αυτή εκδηλώθηκε στην επικράτειά της.

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 1.207 κρούσματα, ενώ άλλοι 12 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν. Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας στην Κούβα έχει φθάσει μέχρι εδώ τους 559 νεκρούς επί συνόλου 97.967 μολύνσεων.

Αν και η κυβέρνηση του μεγαλύτερου νησιού της Καραϊβικής Θάλασσας επαινέθηκε για την καλή δουλειά που έκανε αρχικά προκειμένου να περιοριστούν οι μολύνσεις, το άνοιγμα των συνόρων των Νοέμβριο, αρχικά χωρίς να απαιτούνται αρνητικά τεστ, καθώς και οι συναθροίσεις των γιορτών του τέλους του έτους υπήρξαν το έναυσμα της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων, που παρά το lockdown και την απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας, η Αβάνα δυσκολεύεται να κάμψει.

Οι υγειονομικές αρχές, οι οποίες στηλιτεύουν το ότι πολλοί πολίτες δεν παίρνουν όσο σοβαρά θα έπρεπε τον κίνδυνο, τονίζουν πως πολλά από τα νοσοκομεία για τους ασθενείς με την COVID-19 είναι πλέον γεμάτα και σκοπεύουν να ανοίξουν νέες δομές για τους ασθενείς.

Ωστόσο, το σύστημα υγείας, καύχημα της Κούβας, δεν κινδυνεύει με κατάρρευση, παρά την κρίση, συμπληρώνουν.

Η αύξηση των κρουσμάτων καταγράφεται ενώ η Αβάνα έχει αποδυθεί σε κούρσα με τον χρόνο για να αναπτύξει τα δικά της εμβόλια, αντί να εισαγάγει ήδη έτοιμα από άλλα κράτη. Δύο υποψήφια εμβόλια, το Soberana 2 και το Abdala, βρίσκονται στην 3η φάση των κλινικών δοκιμών και ήδη χορηγούνται στο ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό.

«Επιστήμονες έχουν διαπιστώσει πως μεγεθύνεται η παρουσία της παραλλαγής του ιού η οποία αρχικά ταυτοποιήθηκε στη Νότια Αφρική και η οποία μπορεί να είναι πιο μολυσματική και θανατηφόρα αν δεν βελτιώσουμε τον τρόπο θεραπείας», τόνισε προχθές Τετάρτη μέσω Twitter ο πρόεδρος της Κούβας Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ.

Ο επικεφαλής επιδημιολόγος Φρανσίσκο Ντουράν υπογράμμισε χθες πως μέχρι εδώ τον Απρίλιο έχουν καταγραφεί 21.691 κρούσματα του SARS-CoV-2, ή κατά μέσον όρο 1.032 την ημέρα, στο κράτος των 11 και κάτι εκατομμυρίων κατοίκων. Ο απολογισμός των ασθενών που υπέκυψαν εξαιτίας της COVID-19 τον Απρίλιο, που ήδη ανέρχεται σε 134, είναι ήδη κατά 33 θανάτους βαρύτερος από αυτόν του Μαρτίου, συνέχισε ο κ. Ντουράν. Σε αυτόν συμπεριλαμβάνεται ο πρώτος θάνατος παιδιού εξαιτίας της νόσου που προκαλεί ο νέος κορονοϊός, ενός κοριτσιού 4 ετών, σύμφωνα με τον ίδιο.

Μολαταύτα, ο δείκτης των θανάτων εξαιτίας της COVID-19 κατά κεφαλήν στην Κούβα είναι πολύ πιο χαμηλά από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Οι αρχές υπολογίζουν πως μέχρι εδώ έχουν δαπανήσει κάπου 170 εκατ. δολάρια για να αντιμετωπίσουν την πανδημία που έχει στερήσει από την οικονομία της Κούβας, ήδη υπό πίεση λόγω δικών της ανεπαρκειών και του εμπάργκο των ΗΠΑ, τα έσοδα από τον τουρισμό.

Η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι τα υποψήφια εμβόλια της Κούβας όχι μόνο θα επιτρέψουν να ξεπεραστεί η πανδημία, αλλά θα τονώσουν την οικονομία χάρη στις εξαγωγές. Σχεδιάζει να αρχίσει μαζική ανοσοποίηση στην Αβάνα τον Μάιο, προτού να ολοκληρωθούν οι κλινικές δοκιμές.

Οι εξαγωγές εμβολίων θα αποτελούσαν αναμφίβολα επιτυχία από τη σκοπιά των δημοσίων σχέσεων στη χώρα υπό κομμουνιστική κυβέρνηση που είναι αντιμέτωπη με ολοένα εντεινόμενη πίεση από πλευράς των ΗΠΑ και δεξιών κυβερνήσεων της Λατινικής Αμερικής τα τελευταία χρόνια.

Βραζιλία: Πάνω από 2.000 θάνατοι και πάνω από 45.000 κρούσματα σε 24 ώρες   

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες διαπιστώθηκαν οι θάνατοι άλλων 2.027 ασθενών με την COVID-19, ενώ επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά ακόμη 45.178 κρούσματα του SARS-CoV-2.

Πάνω από 383.000 άνθρωποι έχουν χαθεί εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού αφότου άρχισε να εξαπλώνεται στη βραζιλιάνικη επικράτεια, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα, ενώ οι μολύνσεις έχουν ξεπεράσει τις 14,1 εκατ. ως εδώ.

Πρόκειται για τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων στον κόσμο – πίσω μόνο από αυτόν των ΗΠΑ – σε απόλυτα μεγέθη.

Ο Μάουρου Σάντσες, επιδημιολόγος στο πανεπιστήμιο της πρωτεύουσας της Βραζιλίας, επισήμανε χθες ότι η επιδημιολογική καμπύλη «μοιάζει να έχει σταθεροποιηθεί, αλλά σε πολύ ανησυχητικό επίπεδο, με αριθμό θανάτων εξαιρετικά υψηλό».

Τις προηγούμενες επτά ημέρες, η χώρα κατέγραψε κατά μέσον όρο 2.799 θανάτους κάθε 24ωρο. Ο αριθμός των νεκρών σε ημερήσια βάση παραμένει λίγο κάτω από τους 3.000 από την 15η Απριλίου.

Ο μέσος όρος των μολύνσεων σε ημερήσια βάση, που είχε ξεπεράσει τις 75.000 στα τέλη του Μαρτίου, έχει επίσης μειωθεί κάτω από το επίπεδο των 65.000.

Οι αριθμοί των θανάτων και των κρουσμάτων άρχισαν να απογειώνονται από τον Ιανουάριο, κυρίως εξαιτίας της διασποράς της παραλλαγής P1, που αρχικά ταυτοποιήθηκε στον Αμαζόνιο και χαρακτηρίζεται πολύ πιο μολυσματική.

Παρά τη «φαινομενική σταθεροποίηση» εδώ και μία εβδομάδα, ο Μάουρου Σάντσες προειδοποιεί ότι υπάρχει κίνδυνος οι καμπύλες να ξαναπάρουν την ανιούσα εξαιτίας της εορτής του Πάσχα των Καθολικών, οι συνέπειες των συγκεντρώσεων στη διάρκεια της οποίας δεν θα γίνουν αισθητές παρά εβδομάδες αργότερα.

«Αν έγιναν πολλές συγκεντρώσεις κόσμου στις γιορτές, η σταθεροποίηση μπορεί να μην είναι παρά προσωρινή», προειδοποίησε ο ειδικός μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Πάνω απ’ όλα, ο επιδημιολόγος φοβάται πως η Βραζιλία έχει φθάσει σε ένα πλατό μακράς διάρκειας, όπως πέρυσι, όταν κατά μέσον όρο οι νεκροί ξεπέρναγαν τους χίλιους καθημερινά από τον Ιούνιο μέχρι τον Αύγουστο.

«Με το δεύτερο κύμα, οι καμπύλες άρχισαν να ξανανεβαίνουν τον Νοέμβριο και η αύξηση έγινε πολύ απότομη από τον Ιανουάριο κι έχουμε φθάσει σε τρομερά υψηλό επίπεδο. Δεν μπορεί κανείς να αντιμετωπίζει αυτούς τους αριθμούς σαν κοινοτοπία, να λέει δηλαδή ότι μια ημέρα με 2.500 νεκρούς είναι καλό πράγμα», υπογραμμίζει.

Εδώ και αρκετές εβδομάδες, τα περιοριστικά μέτρα σταδιακά αίρονται σε πολλές πολιτείες, ειδικά στο Σαν Πάουλου και στο Ρίο ντε Ζανέιρο.

«Ενίοτε η άρση περιορισμών δεν έχει πολλή σημασία, για παράδειγμα η άδεια στα μπαρ να μένουν ανοιχτά δύο ώρες παραπάνω. Αυτό που είναι ανησυχητικό όμως είναι το μήνυμα το οποίο στέλνει στους πολίτες, που χαλαρώνουν και εκτίθεται ακόμα περισσότερο στον ιό», καταλήγει ο κ. Σάντσες.

Ο ακροδεξιός πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου, που δεν έχει πάψει να υποτιμά την πανδημία, βάλλεται πανταχόθεν για τον τρόπο που διαχειρίστηκε την υγειονομική κρίση και μια κοινοβουλευτική επιτροπή έρευνας αναμένεται να αρχίσει την επόμενη εβδομάδα να εξετάζει τις «παραλείψεις» της κυβέρνησής του.

Η Βραζιλία πλέον καταγράφει το χειρότερο επίπεδο θνητότητας στην αμερικανική ήπειρο και στο νότιο ημισφαίριο, με 182 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 ανά 100.000 κατοίκους, μπροστά από τις ΗΠΑ (172).

Μεξικό: Σχεδόν 500 θάνατοι και πάνω από 3.700 κρούσματα σε 24 ώρες   

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 3.708 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ ακόμη 498 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν.

Κατά τα επίσημα δεδομένα, ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα των 126 εκατομμυρίων κατοίκων ανέρχεται ως εδώ σε 214.095 νεκρούς επί συνόλου 2.319.519 μολύνσεων.

Όμως ο τρίτος βαρύτερος απολογισμός της πανδημίας στον κόσμο –πίσω από αυτούς των ΗΠΑ και της Βραζιλίας– είναι αναμφίβολα υποτιμημένος. Στα τέλη Μαρτίου, επικαιροποιημένα κυβερνητικά στοιχεία για την πλεονάζουσα θνησιμότητα έδειξαν ότι οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 είναι κατά τουλάχιστον 60% περισσότεροι από τους επίσημα επιβεβαιωμένους.

Κολομβία: Ξεπέρασαν τους 70.000 οι θάνατοι και πάνω από 2,72 εκατ. κρούσματα

Στην Κολομβία ξεπεράστηκε χθες Πέμπτη το όριο των 70.000 θανάτων εξαιτίας της COVID-19, καθώς κάπου 430 υπέκυψαν σε 24 ώρες – επρόκειτο για νέο τραγικό ρεκόρ, το δεύτερο μέσα σε μία εβδομάδα – καθώς η χώρα είναι αντιμέτωπη με τρίτο κύμα της πανδημίας του νέου κορονοϊού, που απειλεί να πνίξει τα νοσοκομεία.

Το υπουργείο Υγείας είχε καταγράψει μέχρι χθες 70.026 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 2.720.619 εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του SARS-CoV-2 από τον Μάρτιο του 2020.

Ο αριθμός των θανάτων (429) ξεπέρασε το προηγούμενο ρεκόρ (420) που είχε ανακοινωθεί μόλις τη Δευτέρα.

Η Κολομβία των περίπου 50 εκατομμυρίων κατοίκων είναι αντιμέτωπη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, που μεταφράζεται σε ποσοστό πληρότητας πάνω από το 80% στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) των νοσοκομείων στις κυριότερες πόλεις της.

Οι δομές υγείας στην πρωτεύουσα Μπογοτά, στη Μεδεγίν, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, καθώς και πολλές πρωτεύουσες επαρχιών αντιμετωπίζουν ολοένα εντονότερη πίεση.

Για να φρενάρει την εξάπλωση, η κυβέρνηση επιβάλλει απαγορεύσεις της νυχτερινής κυκλοφορίας, περιορισμούς στις μετακινήσεις και απαγόρευση της πώλησης αλκοόλ μεταξύ άλλων μέτρων που ποικίλλουν, ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης, από πόλη σε πόλη.

Παράλληλα η εκστρατεία ανοσοποίησης, η οποία άρχισε πριν από δύο μήνες και πλέον, προχωρά πολύ αργά, με μέχρι χθες μόλις 4 εκατ. ανθρώπους να έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση των εμβολίων τους.

Την Τρίτη, η κυβέρνηση ενέκρινε την αγορά και τη χορήγηση εμβολίων από εταιρείες του ιδιωτικού τομέα, υπό ορισμένους όρους, όπως ιδίως το ότι θα γίνονται δωρεάν. Έχει δεσμευθεί πως θα έχουν ανοσοποιηθεί ως το τέλος του 2021 κάπου 35 εκατομμύρια πολίτες.

Η χώρα αντιμετώπισε ένα πρώτο κύμα μολύνσεων στα μέσα του 2020, κατόπιν ένα δεύτερο μετά τις γιορτές στα τέλη της χρονιάς. Το τρίτο κύμα, που φοβούνταν οι αρχές, ακολουθεί τον εορτασμό του Πάσχα των Καθολικών.

Η Κολομβία συγκαταλέγεται στα κράτη που έχουν υποστεί τα βαρύτερα πλήγματα από την πανδημία του νέου κορονοϊού στη Λατινική Αμερική: βρίσκεται πίσω μόνο από τη Βραζιλία και την Αργεντινή ως προς των αριθμό των μολύνσεων και πίσω μόνο από τη Βραζιλία και το Μεξικό ως προς τον αριθμό των θανάτων.

Τυνησία: Ξεπέρασαν τους 10.000 οι θάνατοι και πάνω από 294.000 τα κρούσματα

Το υπουργείο Υγείας της Τυνησίας ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι ο αριθμός των θανάτων που έχουν σημειωθεί στη χώρα εξαιτίας της COVID-19 αυξήθηκε κατά 70 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τους 10.063 μέχρι εδώ.

Το ίδιο διάστημα, επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 2.305 κρούσματα του SARS-CoV-2, που αύξησαν τον αριθμό των μολύνσεων στις 294.138.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται στο κράτος της βόρειας Αφρικής έφθασε τους 2.630, εκ των οποίων 498 έχουν εισαχθεί σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ).

Από την έναρξη της εθνικής εκστρατείας ανοσοποίησης τη 13η Μαρτίου έχουν λάβει τουλάχιστον την πρώτη δόση των εμβολίων τους 265.365 άνθρωποι στη χώρα των 11,6 εκατ. κατοίκων, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του υπουργείου Υγείας.