Την προφυλάκιση τεσσάρων προσώπων διέταξε σήμερα η τουρκική δικαιοσύνη για το δυστύχημα με έναν ανελκυστήρα, ο οποίος προκάλεσε την περασμένη εβδομάδα τον θάνατο 10 εργατών σε ένα υπό κατασκευή πολυώροφο κτίριο, μετέδωσε σήμερα το τουρκικό ιδιωτικό πρακτορείο ειδήσεων Doğan.

Τα τέσσερα αυτά πρόσωπα, ένας από τους κατά νόμο υπεύθυνους για το κατασκευαστικό έργο και τρεις τεχνικοί που ευθύνονταν για τη συντήρηση του ανελκυστήρα, διώκονται για «ανθρωποκτονίες εξ αμελείας».

Άλλοι δύο από τους υπεύθυνους για το έργο αντιμετωπίζουν επίσης διώξεις από έναν εισαγγελέα της Κωνσταντινούπολης, αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι ως την έναρξη της δίκης τους. Τους επιβλήθηκε πάντως απαγόρευση εξόδου από την Τουρκία, διευκρίνισε το πρακτορείο Ντογάν.

Οι δέκα εργάτες έχασαν τη ζωή τους το περασμένο Σάββατο το βράδυ, μετά τη λήξη της βάρδιας τους, όταν ο ανελκυστήρας στον οποίο είχαν μπει -από ακόμη άγνωστη αιτία- έπεσε ανεξέλεγκτα από τον 32ο όροφο στο ισόγειο της οικοδομής στην περιοχή Σισλί, στην ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης.

Πολλοί εργάτες οι οποίοι μίλησαν στον τουρκικό Τύπο είπαν ότι θεωρούν βασική αιτία του δυστυχήματος την παντελή έλλειψη συντήρησης του ανελκυστήρα αυτού, αλλά ο όμιλος Torunlar, ο οποίος κατασκευάζει το κτίριο αυτό των 36 ορόφων, διέψευσε κατηγορηματικά ότι υπήρξε οποιαδήποτε παραβίαση των κανόνων ασφαλείας.

Η τουρκική κυβέρνηση υποσχέθηκε τη Δευτέρα ότι θα καταρτίσει ένα νέο «σχέδιο δράσης» για τη βελτίωση της ασφάλειας των εργαζομένων στις κατασκευές. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας (ΔΟΕ), η Τουρκία καταλαμβάνει την τρίτη θέση παγκοσμίως σε ό,τι αφορά το ποσοστό θανάτων σε χώρους εργασίας.