Με συγκρούσεις μεταξύ καθολικών και προτεσταντών και επιθέσεις εναντίον της αστυνομίας κλιμακώθηκαν χθες βράδυ οι ταραχές που σημειώνονται τις τελευταίες ημέρες στη Βόρεια Ιρλανδία, οι οποίες θα βρεθούν και στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης της τοπικής κυβέρνησης.

Οι ταραχές σημειώνονται καθώς αυξάνει η αγανάκτηση μεταξύ πολλών υποστηρικτών της ένωσης της Βόρειας Ιρλανδίας με τη Βρετανία εναντίον των νέων εμποδίων στις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ της περιοχής αυτής και του υπόλοιπου Ηνωμένου Βασιλείου, τα οποία πολλοί είχαν προειδοποιήσει ότι ενδέχεται να πυροδοτήσουν βίαιες διαμαρτυρίες.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, δήλωσε ότι «ανησυχεί βαθιά» από τη βία, λόγω της οποίας έχουν τραυματιστεί δεκάδες αστυνομικοί τις τελευταίες ημέρες. Ο Ιρλανδός ομόλογός του Μάικλ Μάρτιν ζήτησε από το Δουβλίνο, το Λονδίνο και όλα τα κόμματα της Βόρειας Ιρλανδίας να συνεργαστούν για να αποκλιμακωθεί η ένταση και να αποκατασταθεί η ηρεμία.

Η κυβέρνηση της Βόρειας Ιρλανδίας, ένας συνασπισμός μεταξύ των εθνικιστών Ιρλανδών και των αντιπάλων τους, θα συναντηθεί αργότερα σήμερα για να συζητήσει τις ταραχές, δήλωσε η αντιπρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης Μισέλ Ο’ Νιλ.

«Όσοι εμπλέκονται σε βία, εγκληματικές φθορές, τη χειραγώγηση των νέων μας και τις επιθέσεις εναντίον της αστυνομίας πρέπει να σταματήσουν» τόνισε στο Twitter η Ο’Νιλ, η οποία ανήκει στο εθνικιστικό, ιρλανδικό κόμμα Sinn Fein.

Ομάδες νεαρών συγκεντρώθηκαν σε προτεσταντική συνοικία του Μπέλφαστ, το Λάναρκ Γουέι, και πυρπόλησαν ένα λεωφορείο σε έναν πολυσύχναστο δρόμο, όπως ανακοίνωσε η βορειοϊρλανδική αστυνομία. Τόσο ο οδηγός όσο και οι επιβάτες του λεωφορείου είναι καλά.

«Ο τρόπος επίλυσης των διαφορών είναι ο διάλογος και όχι η βία ή εγκληματικότητα» ανήρτησε στο Twitter ο Τζόνσον.

Το περιστατικό σημειώθηκε κοντά σε έναν από τους λεγόμενους «τοίχους ειρήνης» -μεγάλα μεταλλικά φράγματα- στο Μπέλφαστ που χωρίζουν τις καθολικές από τις προτεσταντικές συνοικίες. Μεγάλες ομάδες ατόμων έριξαν φωτοβολίδες τούβλα, βόμβες μολότοφ εναντίον η μία της άλλης.

«Εκατοντάδες άνθρωποι από κάθε πλευρά έριξαν βόμβες μολότοφ» επεσήμανε ανταποκρίτρια του BBC, όμως με την άφιξη της αστυνομίας οι ταραχές περιορίστηκαν, πρόσθεσε.

Η κυκλοφορία του μετρό είχε ανασταλεί στην περιοχή.

Η πρωθυπουργός της Βόρειας Ιρλανδίας Αρλίν Φόστερ δήλωσε: «Δεν πρόκειται για μια διαμαρτυρία. Είναι βανδαλισμός και απόπειρα δολοφονίας».

Την προηγούμενη εβδομάδα βίαια επεισόδια είχαν αρχικά ξεσπάσει στο Λόντοντερι προτού επεκταθούν σε προτεσταντική συνοικία του Μπέλφαστ.