Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν άλλοι 2.233 ασθενείς με την COVID-19, με τον αριθμό των θυμάτων να ξεπερνά για δεύτερη ημέρα το επίπεδο των δύο χιλιάδων, ενώ διαγνώστηκαν 75.412 κρούσματα του SARS-CoV-2.

Η μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής έχει καταγράψει ως εδώ 272.889 θανάτους επί συνόλου 11.277.717 κρουσμάτων. Πρόκειται για τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων και τον τρίτο υψηλότερο αριθμό μολύνσεων στον κόσμο.

Τα νοσοκομεία στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας πλησιάζουν πλέον απειλητικά στον κορεσμό. Η πληρότητα στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) έχει πλέον ξεπεράσει το 90% στα νοσοκομεία των 15 από τις 27 πολιτειακές πρωτεύουσας, προειδοποίησε το ινστιτούτο Fiocruz χθες.

Στο Πόρτο Αλέγκρε (νότια), το Conceiçao, το κυριότερο νοσοκομείο αναφοράς για τους ασθενείς με την COVID-19, σταμάτησε να κάνει εισαγωγές ασθενών, καθώς όλες οι κλίνες ΜΕΘ είναι κατειλημμένες.

Με τον ακροδεξιό πρόεδρο Ζαΐχ Μπολσονάρου να καταφέρεται ασταμάτητα εναντίον των lockdowns και των περιοριστικών μέτρων και να προτρέπει τους πολίτες να βγαίνουν έξω και να πηγαίνουν στη δουλειά, οι τοπικές αρχές δυσκολεύονται να πείσουν τον κόσμο να εφαρμόσει τέτοια μέτρα. Ο αρχηγός του κράτους επέκρινε χθες την πολιτειακή κυβέρνηση στο Σαν Πάουλου, τονίζοντας ότι μέτρα όπως η αναστολή των ποδοσφαιρικών αγώνων και η επιβολή περιοριστικών μέτρων είναι φάρμακο χειρότερο από τον ιό.

«Πόσο μπορούμε να αντέξουμε αυτή την ανευθυνότητα των λοκντάουν; Κλείνεις τα πάντα και καταστρέφεις εκατομμύρια δουλειές. Το λοκντάουν δεν είναι θεραπεία», είπε απευθυνόμενος σε επιχειρηματίες, με τον υπουργό Οικονομίας Πάουλου Γκέτζις στο πλευρό του.

Οι αρχές στις πόλεις Σαν Πάουλου και Ρίο ντε Ζανέιρο επέβαλαν χθες αυστηρότερα μέτρα.

Στο μεταξύ, ενώ Ευρώπη και ΗΠΑ εντείνουν τον εμβολιασμό για να μειώσουν τα κρούσματα και τους θανάτους, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Βραζιλίας αργεί. Μόλις το 4,2% έχει λάβει έστω μία δόση εμβολίου για τον νέο κορονοϊό και μόλις το 2% έχει ανοσοποιηθεί πλήρως μέχρι εδώ.

Στην πρωτεύουσα Μπραζίλια, όπου επιβάλλονται μέτρα όπως η απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας, οι ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία είναι γεμάτες κατά το 97% και στα ιδιωτικά στο 99%. Ο δήμος έστησε ξανά νοσοκομείο εκστρατείας στην πόλη, όπως είχε κάνει στην προηγούμενη κορύφωση της πανδημίας πέρυσι.

Στη Σαν Πάουλου, οι υγειονομικές αρχές τόνισαν ότι τα νοσοκομεία σε πάνω από τους μισούς δήμους της πολιτείας είναι γεμάτα και οι μισοί ασθενείς είναι κάτω των 50 ετών. Πέρυσι, οι σοβαρότερες περιπτώσεις ήταν ηλικιωμένοι.

Ο κυβερνήτης της πολιτείας των 44 εκατ. κατοίκων ανακοίνωσε «νέο στάδιο» περιοριστικών μέτρων, τονίζοντας πως αυτός είναι ο μόνος τρόπος να σταματήσει η εξάπλωση του ιού. Η κυκλοφορία απαγορεύθηκε από τις 20:00 ως τις 05:00, οι λειτουργίες στις εκκλησίες και οι αθλητικές συναντήσεις ανεστάλησαν, ενώ δεν θα επιτρέπεται στους πολίτες να πηγαίνουν σε παραλίες και πάρκα. Μόνο καταστήματα που πωλούν τρόφιμα και φάρμακα θα επιτρέπεται να λειτουργούν κανονικά.

Ο Ζουάου Ντόρια αναγνώρισε ότι «αυτή είναι μια σκληρή, αντιδημοφιλής απόφαση» και πρόσθεσε πως «κανένας κυβερνήτης δεν θέλει να σταματάει η οικονομική δραστηριότητα στην πολιτεία του», αλλά πρόσθεσε πως τα μέτρα είναι το μοναδικό όπλο που έχει στη διάθεσή του για να επιβραδυνθεί η εξάπλωση της πανδημίας.

Μεξικό: 654 θάνατοι και πάνω από 6.400 κρούσματα σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 654 ασθενείς με την COVID-19, με τον απολογισμό της πανδημίας του νέου κορονοϊού να αυξάνεται στους 193.142 νεκρούς ως αυτό το στάδιο.

Παράλληλα, επιβεβαιώθηκαν 6.470 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί στη χώρα των 126 εκατ. κατοίκων να φθάνει τα 2.151.028, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου.

Ο τρίτος βαρύτερος απολογισμός θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στον κόσμο σε απόλυτα μεγέθη θεωρείται υποτιμημένος. Στελέχη της μεξικανικής κυβέρνησης έχουν επισημάνει στην πορεία της υγειονομικής κρίσης πως στην πραγματικότητα, οι αριθμοί των θανάτων και των κρουσμάτων μάλλον είναι πολύ υψηλότεροι απ’ ό,τι καταγράφεται επίσημα.

Αλβανία: Ξεπέρασαν τους 2.000 οι νεκροί, πάνω από 115.000 τα κρούσματα

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στην Αλβανία ξεπέρασε το όριο των δύο χιλιάδων χθες Πέμπτη, καθώς άλλοι 16 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν τις προηγούμενες 24 ώρες, με το σύνολο των θανάτων να φθάνει τους 2.002, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Το ίδιο διάστημα, επιβεβαιώθηκαν 602 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον ιό να φθάνει τους 115.442.

Τα ενεργά κρούσματα είναι 35.181, εκ των οποίων 23.511 καταγράφονται στην πρωτεύουσα, τα Τίρανα, επίκεντρο της κρίσης.

Ως χθες, είχαν λάβει τουλάχιστον την πρώτη δόση των εμβολίων τους για τον νέο κορονοϊό 22.693 άνθρωποι.

Ιορδανία: 8.300 κρούσματα και 63 θάνατοι σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας της Ιορδανίας ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 8.300 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ άλλοι 63 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν.

Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού στο χασεμιτικό βασίλειο έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 5.169 νεκρούς επί συνόλου 457.151 μολύνσεων, κατά τα επίσημα δεδομένα.

Τα ενεργά κρούσματα στη χώρα ανέρχονται σε 69.033, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας και του πρωθυπουργικού γραφείου. Στα νοσοκομεία της χώρας νοσηλεύονταν χθες 2.431 ασθενείς με την COVID-19.

Το ποσοστό θετικότητας των τεστ που διενεργούνται φθάνει το 15,36%, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας.

Καζακστάν: Σχεδόν 900 κρούσματα και 9 θάνατοι σε 24 ώρες

Η επιτροπή που έχει αναλάβει τον συντονισμό της προσπάθειας αντιμετώπισης της πανδημίας στο Καζακστάν ανακοίνωσε σήμερα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 899 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων οι οποίοι έχουν μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό στην κεντρασιατική χώρα να φθάνει τους 221.669.

Παράλληλα, οι θάνατοι άλλων εννέα ασθενών με την COVID-19 αύξησαν τον απολογισμό των θυμάτων σε 2.830 νεκρούς ως εδώ.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.