Μια βουλευτής, μέλος της κοινότητας των Γεζίντι, τραυματίστηκε σοβαρά, όταν συνετρίβη ένα ελικόπτερο που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στα βουνά του βορείου Ιράκ.

Η βουλευτής είχε κινητοποιήσει όλον τον κόσμο αποκαλύπτοντας το δράμα εκτοπισμένων στο Ιράκ.

Στο ίδιο δυστύχημα σκοτώθηκε ο πιλότος του ελικοπτέρου, ενώ τραυματίστηκαν ελαφρά ένας δημοσιογράφος της εφημερίδας New York Times και περίπου 20 πρόσφυγες. Το ελικόπτερο κατέπεσε στα όρη Σίντζαρ, λίγα λεπτά μετά την απογείωσή του.

Η βουλευτίνα Βιαν Ντάχιλ ήταν εκείνη που, την περασμένη εβδομάδα, εξήγησε κλαίγοντας στο κοινοβούλιο του Ιράκ την κατάσταση των εκτοπισμένων από τους τζιχαντιστές και έγινε έτσι η φωνή και το πρόσωπο των Γεζίντι για τον υπόλοιπο κόσμο. Οι κουρδόφωνοι Γεζίντι δεν είναι ούτε μουσουλμάνοι, ούτε χριστιανοί, αλλά πιστοί μιας μονοθεϊστικής θρησκείας με προϊσλαμικά, ζωροαστρικά στοιχεία. Για τους σουνίτες ισλαμιστές, είναι «λάτρεις του σατανά».

Μετά την κατάληψη της πόλης Σίντζαρ από τους άνδρες του Ισλαμικού Κράτους, πριν από περίπου μία εβδομάδα, χιλιάδες Γεζίντι κατέφυγαν στα γύρω βουνά για να γλιτώσουν από τη σφαγή. Με βάση τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ, 20.000-30.000 άνθρωποι έχουν αποκλειστεί στα άνυδρα βουνά και απειλούνται πλέον όχι μόνο από τους τζιχαντιστές αλλά επίσης από την πείνα, τη δίψα και τον καύσωνα.

Αμερικανικά και βρετανικά αεροσκάφη και ελικόπτερα πραγματοποιούν τις τελευταίες ημέρες ρίψεις ειδών πρώτης ανάγκης στους εκτοπισμένους και, όταν μπορούν, παραλαμβάνουν τους πιο αδύναμους από αυτούς για να τους μεταφέρουν σε ασφαλείς περιοχές στο Ιρακινό Κουρδιστάν.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, ο αριθμός των εκτοπισμένων εντός του Ιράκ έχει ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο, υπερδιπλασιάστηκε δηλαδή από τα τέλη Ιουνίου, όταν οι τζιχαντιστές ξεκίνησαν την προέλασή τους στο βόρειο Ιράκ.