Όλα τα βλέμματα του πλανήτη στρέφονται εκ νέου στην Ουκρανία, όπου οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές και αναμένονται ακόμη πιο δραματικές τις επόμενες ώρες.

Όπως έγινε γνωστό το μεσημέρι της Τρίτης, ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν θα επισκεφθεί την Πέμπτη την ουκρανική επαρχία της Κριμαίας, την οποία έχει προσαρτήσει η Ρωσία από τον Μάρτιο του 2014, μετά από την στρατιωτική κατάληψή της και ένα μη αναγνωρισμένο δημοψήφισμα.

Ο Ρώσος πρόεδρος Ρωσίας θα συναντηθεί με ανώτατους Ρώσους αξιωματούχους του τομέα της ασφάλειας που θα ταξιδέψουν μαζί του, ενώ θα απευθύνει λόγο προς τα μέλη της ρωσικής κυβέρνησης και του ρωσικού κοινοβουλίου που θα τον ακολουθήσουν στο ταξίδι του, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Η είδηση αυτή, έρχεται να εντείνει την παγκόσμια ανησυχία και τον προβληματισμό για τις πραγματικές προθέσεις της Ρωσίας. Αναλυτές, αλλά και εκπρόσωποι κυβερνήσεων δυτικών χωρών, εκφράζουν τον φόβο τους ότι η αποστολή της ανθρωπιστικής βοήθειας στην Κριμαία είναι ένα πρόσχημα προκειμένου η Μόσχα να εισβάλει στην ανατολική Ουκρανία.

Παρέμβαση Ολάντ

Ενδεικτικό της παγκόσμιας ανησυχίας, είναι το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ εξέφρασε την «ανησυχία» του στον πρόεδρο της Ρωσίας Πούτιν για μια ενδεχόμενη «μονομερή» ρωσική αποστολή.

Σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε σήμερα με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε τις «πολύ έντονες ανησυχίες» του για το ενδεχόμενο μιας «μονομερούς ρωσικής αποστολής στο ρωσικό έδαφος», όπως ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας ο Ολάντ «αναφέρθηκε στην ανησυχία του για την εξέλιξη της κατάστασης στην ανατολική Ουκρανία. Επέμεινε στο γεγονός ότι μια ανθρωπιστική επιχείρηση δεν πρέπει να γίνει στο ουκρανικό έδαφος παρά μόνο κατόπιν συμφωνίας με τις ουκρανικές εθνικές αρχές», όπως και «η μορφή και οι όροι» της επιχείρησης αυτής, σύμφωνα με την ανακοίνωση η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα από τα Ηλύσια Πεδία.

Στο μεταξύ, στις Βρυξέλλες ένα κορυφαίο στέλεχος της ΕΕ δήλωσε ότι θα διατεθεί επιπλέον ποσό 2,5 εκατ. ευρώ για να χορηγηθεί βοήθεια σε όσους έχουν πληγεί από τις μάχες στην ανατολική Ουκρανία.

Η αρμόδια επίτροπος για τη Διεθνή Συνεργασία, την Ανθρωπιστική Βοήθεια και την Αντιμετώπιση Κρίσεων Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, τόνισε ότι η αρωγή αυτή δεν πρέπει να διανεμηθεί με κριτήριο «πολιτικούς ή οποιουσδήποτε άλλους σκοπούς».

«Είναι πολύ σημαντικό η παάδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας οπουδήποτε, από οποιονδήποτε, να συμμορφώνεται προς τις αρχές της ουδετερότητας, της αμεροληψίας και της ανεξαρτησίας», δήλωσε η Γκεοργκίεβα, προειδοποιώντας έμμεσα τη Μόσχα.

Η Γκεοργκίεβα είπε εξάλλου πως θα περάσουν «ημέρες» πριν η οχηματοπομπή με τη βοήθεια της Ρωσίας φθάσει στα σύνορα με την Ουκρανία και πρόσθεσε πως ακόμη δεν έχει υπάρξει συμφωνία για το πώς θα διανεμηθεί η αρωγή σε όσους την έχουν ανάγκη.

Πρέπει «επαληθεύεται με απόλυτη σαφήνεια ότι το περιεχόμενο της ανθρωπιστικής βοήθειας (είναι) ακριβώς αυτό, ανθρωπιστική βοήθεια» επέμεινε η Γκεοργκίεβα και τόνισε πως αυτό «προφανώς δεν μπορούμε να αποδεχθούμε ό,τι μας λένε» σε αυτή την περίπτωση.