Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, ο Ντενίς Σμιγκάλ, δήλωσε χθες Πέμπτη ότι η χώρα του πλήττεται πλέον από το «τρίτο κύμα» της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

«Καθημερινά βλέπουμε αύξηση του αριθμού των ασθενών, δυστυχώς», είπε και πρόσθεσε «το τρίτο κύμα (…) έχει αρχίσει στην Ουκρανία», σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Ο ουκρανός πρωθυπουργός διεμήνυσε ότι θα εφαρμοστεί νέο εθνικό lockdown αν οι περισσότερες περιφέρειες της χώρας γίνουν «κόκκινες», αναφερόμενος στον χρωματικό κωδικό που σηματοδοτεί έξαρση της πανδημίας.

Ο επικεφαλής της κυβέρνησης έκανε την προειδοποίηση μερικές ώρες αφού ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας ότι τα κρούσματα του SARS-CoV-2 ξεπέρασαν τα 10.000 μέσα σε 24 ώρες, για πρώτη φορά φέτος.

Οι μολύνσεις καταγράφουν έξαρση την ώρα που οι ουκρανικές αρχές συνεχίζουν την εκστρατεία εμβολιασμού του πληθυσμού που ξεκίνησε την 24η Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Υγείας, ως προχθές Τετάρτη είχαν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου τους 9.568 πολίτες.

Η Ουκρανία των περίπου 44 εκατομμυρίων πολιτών είχε καταγράψει μέχρι χθες 26.591 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 1.374.762 κρουσμάτων του SARS-CoV-2.

Ιταλία: 22.865 νέα κρούσματα και 339 οι θάνατοι σε ένα 24ωρο

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο στην Ιταλία καταγράφηκαν 22.865 νέα κρούσματα κορονοϊού και 339 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 339.635 διαγνωστικά τεστ, το 6,7% από τα οποία προέκυψε θετικό.

Οι ασθενείς με covid 19 στις μονάδες εντατικής θεραπείας της χώρας είναι 64 περισσότεροι από χθες, και 394 περισσότεροι στους νοσοκομειακούς θαλάμους.Μέχρι τώρα στην Ιταλία η πρώτη και η δεύτερη δόση του εμβολίου χορηγήθηκε σε 1.517.624 πολίτες, ενώ συνολικά έχουν πραγματοποιηθεί 4.841.993 εμβολιασμοί.

Σε ότι αφορά τις περιοχές με τα περισσότερα κρούσματα, στην πρώτη θέση βρίσκεται και σήμερα η Λομβαρδία, με 5.174 μολύνσεις. Ένας αριθμός ο οποίος θεωρείται πολύ υψηλός και είχε καταγραφεί, την τελευταία φορά, στο τέλος του περασμένου Νοεμβρίου.

Παράλληλα, μεγάλη αύξηση παρουσιάζουν οι μολύνσεις και στην Περιφέρεια Πεδεμόντιο, με πρωτεύουσα το Τορίνο. Τα ημερήσια κρούσματα είναι 2.167 και το ποσοστό των θετικών διαγνωστικών τεστ άγγιξε το 12%.

Τουρκία: Πάνω από 11.300 κρούσματα και 68 θάνατοι σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 11.322 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ 68 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν.

Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού αφότου εκδηλώθηκε στην Τουρκία την 11η Μαρτίου 2020 έφθασε ως εδώ τους 28.839 νεκρούς επί συνόλου 2.746.158 μολύνσεων, κατά τα επίσημα δεδομένα.

Σύμφωνα με το υπουργείο, στα νοσοκομεία της χώρας νοσηλεύονται 1.220 ασθενείς σε σοβαρή κατάσταση.

Η εκστρατεία μαζικής ανοσοποίησης στην Τουρκία άρχισε τη 14η Ιανουαρίου, μετά τη χορήγηση άδειας για την κατεπείγουσα χρήση του εμβολίου CoronaVac της κινεζικής εταιρείας Sinovac από τον αρμόδιο εποπτικό φορέα. Μέχρι χθες, είχαν εμβολιαστεί για τον νέο κορονοϊό πάνω από 7.402.000 άνθρωποι.

Αλγερία: Οι θάνατοι ξεπέρασαν το όριο των 3.000, σχεδόν 123.000 τα κρούσματα

Το υπουργείο Υγείας της Αλγερίας ανακοίνωσε χθες Πέμπτη έξι θανάτους ασθενών με την COVID-19 τις προηγούμενες 24 ώρες, εξέλιξη με την οποία ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα των 44 εκατομμυρίων και πλέον κατοίκων έφθασε τους 3.002 νεκρούς.

Το ίδιο διάστημα, επιβεβαιώθηκαν 168 κρούσματα του SARS-CoV-2, με τον αριθμό των καταγεγραμμένων μολύνσεων από τον ιό να φθάνει τις 122.761.

Το αλγερινό παράρτημα του Ινστιτούτου Παστέρ ανακοίνωσε χθες ότι έχουν καταγραφεί έξι κρούσματα παραλλαγμένων στελεχών του νέου κορονοϊού, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων APS.

Κούβα: Πάνω από 800 κρούσματα και 3 θάνατοι σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας της Κούβας ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 807 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ ακόμη τρεις ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν.

Ο απολογισμός της πανδημίας στο νησί της Καραϊβικής έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 336 νεκρούς επί συνόλου 53.308 κρουσμάτων από τον Μάρτιο του 2020.

Όπως σημείωσε ο Φρανσίσκο Ντουράν, επικεφαλής επιδημιολόγος στο υπουργείο Υγείας της Κούβας, μολονότι ο αριθμός των κρουσμάτων μειώθηκε σε σχέση με την προηγουμένη (–107), «βρισκόμαστε σε ‘πλατό’ τις τελευταίες 15 ημέρες» και «δεν καταγράφουμε σταθερή μείωση» των μολύνσεων, για την οποία απαιτείται «ενεργή και υπεύθυνη συμβολή από όλο τον πληθυσμό».

Τα 805 από τα κρούσματα οφείλονταν σε μετάδοση στην κοινότητα. Η Αβάνα, επίκεντρο της πανδημίας, κατέγραψε τις περισσότερες μολύνσεις, ακολουθούμενη από την επαρχία Μαγιαμπέκε (δυτικά) και την επαρχία Καμαγουέι (κεντρικά), διευκρίνισε ο κ. Ντουράν.

Από τον Ιανουάριο, η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με τρίτο κύμα της πανδημίας, που ώθησε τις αρχές να επιβάλλουν εκ νέου μέτρα όπως η διακοπή των παραδόσεων μαθημάτων με φυσική παρουσία στα εκπαιδευτικά ιδρύματα, το κλείσιμο ξενοδοχείων, ενοικιαζόμενων δωματίων, μπαρ και εστιατορίων.

Κουβανοί επιστήμονες εργάζονται το τρέχον διάστημα πάνω σε τέσσερα εμβόλια για τον νέο κορονοϊό, που βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια κλινικών δοκιμών. Η κυβέρνηση θέλει να ανοσοποιηθούν 11,2 εκατ. άνθρωποι, δηλαδή σχεδόν ολόκληρος ο πληθυσμός, μέσα στο τρέχον έτος.