Στους δρόμους επιστρέφουν την Πέμπτη οι διαδηλωτές στη Μιανμάρ, συνεχίζοντας τον αγώνα τους κατά της στρατιωτικής κυβέρνησης, μία ημέρα μετά το αιματοκύλισμα με 38 διαδηλωτές νεκρούς. Τον απολογισμό αυτό κάνει ο ΟΗΕ κάνοντας λόγο για την πιο αιματοβαμμένη ημέρα ταραχών από το πραξικόπημα του περασμένου μήνα.

Η αστυνομία άνοιξε πυρ για να διασπάσει διαδήλωση στην πόλη Pathein, δυτικά της Γιανγκόν.

Την Τετάρτη, αστυνομία και στρατός άνοιξαν πυρ με πραγματικές σφαίρες σε πολλές πόλεις, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, μία ημέρα αφότου οι γειτονικές χώρες κάλεσαν τη χούντα της Μιανμάρ να δείξει συγκράτηση.

Παρά τον κίνδυνο, οι ακτιβιστές ξεκαθαρίζουν πως αρνούνται να ζήσουν υπό το στρατιωτικό καθεστώς και είναι αποφασισμένοι να πιέσουν για την απελευθέρωση της εκλεγμένης ηγέτιδας Αούνγκ Σαν Σου Τσι και την αναγνώριση της νίκης της στις εκλογές του Νοεμβρίου.

«Ξέρουμε πως κινδυνεύουμε να πυροβοληθούμε και να σκοτωθούμε, αλλά δεν έχει νόημα να παραμείνουμε υπό τη χούντα» δήλωσε στο Reuters ένας από τους διαδηλωτές.

Σε μία κίνηση που ερμηνεύτηκε ως επίδειξη στρατιωτικής ισχύος πέντε μαχητικά αεροσκάφη πεταξαν πολλές φορές σε πολύ χαμηλό ύψος και σε σχηματισμό πάνω από την πόλη Mandalay.

Η ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ για τη Μιανμάρ χαρακτήρισε την Τετάρτη την πλέον αιματηρή ημέρα από το πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου με 38 νεκρούς, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών μετά το πραξικόπημα στους 50.

Οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και ορισμένα μέσα ενημέρωσης έχουν δώσει διαφορετικούς απολογισμούς τραυματιών και νεκρών μετά το ξέσπασμα βίας της Τετάρτης. Στους νεκρούς συμπεριλαμβάνονται τέσσερα παιδιά, σύμφωνα με υπηρεσία αρωγής. Τα μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως συνελήφθησαν εκατοντάδες διαδηλώτές.

Μεταξύ των παιδιών είναι ένα 14χρονο αγόρι που πυροβολήθηκε από στρατιώτη σε διερχόμενο κονβόι. Οι στρατιώτες, σύμφωνα με το Reuters, φόρτωσαν το νεκρό σώμα του σε ένα φορτηγό και έφυγαν.

Διεθνή φωτογραφικά πρακτορεία έχουν τη φωτογραφία μιας 19χρονης φοιτήτριας που έπεσε νεκρή στη Mandalay.

Σύμφωνα με βίντεο του Radio Free Asia, στη Γιανγκόν η αστυνομία έβγαλε τρεις υγειονομικούς από ασθενοφόρο και τους ξυλοκόπησε με ραβδιά και γκλομπ.