Μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τον εμβολιασμό τους κατά του κορονοϊού δείχνουν οι λευκοί οι οποίοι ζουν στη Βρετανία σε αντίθεση με τους μαύρους και τους Νοτιοκορεάτες.

Μόνο το 55% των μαύρων στην Αγγλία ηλικίας από 70 έως 79 ετών είχαν εμβολιαστεί κατά της COVID-19 έως τις 11 Φεβρουαρίου, σε σύγκριση με το 86% των λευκών σε αυτή την ηλικιακή κατηγορία, σύμφωνα με μια πρώτη έρευνα για το εμβολιαστικό πρόγραμμα της Αγγλίας κατά του κορονοϊού.

Μεταξύ των ανθρώπων με καταγωγή από τη Νότια Ασία, το ποσοστό αυτό ήταν στο 73%, σύμφωνα με μια έρευνα της OpenSafely, την οποία διαχειρίζονται το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου.

Αυτές οι εθνικές ομάδες επλήγησαν ιδιαίτερα σκληρά από την COVID-19 με έναν δυσανάλογο αριθμό θανάτων. Σύμβουλοι της κυβέρνησης, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, έχουν πει πως παράγοντες όπως οι συνθήκες διαβίωσης και το επάγγελμα οδηγούν σε αυξημένο κίνδυνο.

Αξιωματούχοι της δημόσιας υγείας καλούν για μια πιο συντονισμένη εκστρατεία που θα αντιμετωπίζει τη διστακτικότητα απέναντι στα εμβόλια, καθώς πρόσφατες δημοσκοπήσεις στη Βρετανία έχουν δείξει πως μαύροι, Ασιάτες και άλλες μειονοτικές ομάδες είναι λιγότερο ανοικτοί απέναντι στον εμβολιασμό από τους λευκούς, επειδή ανησυχούν για την αξιοπιστία του εμβολίου. Η βρετανική ρυθμιστική αρχή φαρμάκων έχει πει πως τα εμβόλια είναι ασφαλή.

Η κυβέρνηση στηρίζεται στον μεγαλύτερο και γρηγορότερο καθολικό εμβολιασμό στην ιστορία της ως τον δρόμο διαφυγής από μια σειρά εθνικών λοκντάουν και την καταστρεπτική επίδρασή τους στην οικονομία.

Η Βρετανία, που ήταν η πρώτη δυτική χώρα που ξεκίνησε μαζικούς εμβολιασμούς τον Δεκέμβριο, έχει εμβολιάσει 15,94 εκατ. ανθρώπους με μια πρώτη δόση και 558.577 με μια δεύτερη δόση, στους ταχύτερους εμβολιασμούς ανά κάτοικο οποιασδήποτε μεγάλης χώρας.