Έντονες αντιδράσεις προκαλεί ένας πρόσφατος χάρτης της Stratfor, της αμερικανικής εταιρείας πληροφοριών και γεωπολιτικών αναλύσεων, ο οποίος παρουσιάζει τις χώρες που έως το 2050 η Τουρκία θα ασκεί έντονη επιρροή. Στον χάρτη περιλαμβάνονται χώρες της Μέσης Ανατολής, χωρίς το Ισραήλ, η Βόρεια Αφρική, μέχρι και η Ελλάδα, η Κύπρος, αλλά και περιοχές της Ρωσίας.

Ο συγκεκριμένος χάρτης προέρχεται από το βιβλίο: «Τα επόμενα 100 χρόνια: Μια πρόβλεψη για τον 21ο αιώνα», του Τζορτζ Φρίντμαν, αμερικανού αξιωματικού πληροφοριών και ιδρυτή της Stratfor. Ο Φρίντμαν τονίζει στο βιβλίο ότι «η Ρωσία περιβάλλεται από κράτη με τα οποία έχει συγκρούσεις και κινδυνεύει πολύ – εάν υπάρξει σύγκρουση μαζί τους – να κατακερματιστεί. Η Τουρκία και η Πολωνία θα αποκτήσουν μια πολύ ισχυρότερη γεωστρατηγική θέση την επόμενη περίοδο και θα γίνουν περιφερειακοί ηγέτες».

Μεταξύ άλλων, στην σφαίρα της τουρκικής επιρροής εμφανίζονται η Αρμενία, Ελλάδα, ΗΑΕ, Ομάν, Μπαχρέιν, Κύπρος, Γεωργία, Αζερμπαϊτζάν, Αμπχαζία, Λίβανος, Συρία, Υεμένη, Ιράκ, Κουβέιτ, Αίγυπτος, Λιβύη, χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, καθώς και περιοχές της νότιας Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, του Κουμπάν, της περιοχής του Ροστόφ και των δημοκρατιών του Βόρειου Καυκάσου.

Ο Φρίντμαν υποστηρίζει στο βιβλίο του πως έως το 2050 η Τουρκία θα έχει γίνει μια υπερδύναμη στην περιοχή. «Κατά τα τελευταία 100 χρόνια η Τουρκία έχει μια πολύ περίεργη θέση που δεν είχε ποτέ στο παρελθόν, γιατί ήταν η πρώτη που περιβλήθηκε από τους Ευρωπαίους και στη συνέχεια από τους Ρώσους και κατόπιν από τους Αμερικανούς. Οι Αμερικανοί φεύγουν, οι Ρώσοι δεν ακολουθούν και οι Βρετανοί είναι απασχολημένοι με άλλα πράγματα. Ξαφνικά η Τουρκία ανοίγει τα φτερά της», είχε αναφέρει συνεχίζοντας: «Η Τουρκία είναι τώρα στην 17η θέση των μεγαλύτερων οικονομιών στον κόσμο. Είναι μεγαλύτερη από τη Σαουδική Αραβία. Έχει στρατό και στρατιωτική ικανότητα που είναι, ίσως, η καλύτερη στην Ευρώπη, εκτός από το Ηνωμένο Βασίλειο. Θα μπορούσε να νικήσει τους Γερμανούς σε ένα απόγευμα, τους Γάλλους σε μια ώρα εάν εμφανισθούν (…) Κάθε φορά που ο ισλαμικός κόσμος κατά τα τελευταία 1.000 χρόνια είχε ενοποιηθεί αυτό έγινε υπό την τουρκική εξουσία. Επί 500 χρόνια ήταν κάτω από την οθωμανική κυριαρχία και όταν ήταν κάτω από την οθωμανική κυριαρχία οι Άραβες είχαν μια υποδεέστερη θέση και οι Τούρκοι δημιούργησαν μια τάξη».

Βέβαια, αυτά ο Φρίντμαν τα έγραφε το 2009 που κυκλοφόρησε το βιβλίο και όχι σήμερα, που η τουρκική οικονομία δεν διάγει δα και τις καλύτερες ημέρες της.

Όπως και να’ χει, και παρά το ότι έχει περάσει πάνω από μια δεκαετία από την κυκλοφορία του, ο χάρτης έτυχε ξανά πρόσφατα ευρείας δημοσιότητας στα τουρκικά ΜΜΕ, με πηχυαίους τίτλους, την ίδια ώρα που ρωσικά δίκτυα μετέδιδαν τις αντιδράσεις Ρώσων αξιωματούχων, όπως του αναπληρωτή προέδρου της Επιτροπής Άμυνας της Κρατικής Δούμας Αντρέι Κράσοφ, που σχολίασε με νόημα: «Αν θέλουν να δοκιμάσουν τη δύναμη του ρωσικού πνεύματος και των όπλων μας, ας δοκιμάσουν».