Στον πρόεδρο του Ισραήλ Σιμόν Πέρες και στον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς τηλεφώνησε ο Πάπας Φραγκίσκος για να τους εκφράσει «τη μεγάλη ανησυχία του όσον αφορά την σημερινή κατάσταση πολέμου». Την ίδια ώρα, ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς συνάντησε σήμερα τον Αμπάς στην Αίγυπτο, την ώρα που το Κάιρο προσπαθεί να εξασφαλίσει μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ.

Η Αίγυπτος είχε κάνει την Τρίτη μια πρώτη πρόταση για την σύναψη μιας συμφωνίας εκεχειρίας, την οποία είχε αποδεχθεί το Ισραήλ αλλά είχε απορρίψει η Χαμάς. Εκπρόσωπος του παλαιστινιακού αυτού κινήματος βρίσκεται τώρα στο Κάιρο για να μετάσχει στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την εξασφάλιση μιας νέας πρωτοβουλίας.

«Αυτή η επίσκεψη έχει έναν στόχο, να κάνουμε τα πάντα για να προσπαθήσουμε να σταματήσουμε τον κύκλο βίας και να καταλήξουμε το ταχύτερο δυνατό σε μια εκεχειρία», δήλωσε ο Φαμπιούς σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε έπειτα από μια σύντομη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο Αμπάς στο αεροδρόμιο του Καΐρου.

Ο Αμπάς «μου ζήτησε να συσπειρωθούμε με την Τουρκία και με το Κατάρ, (χώρες) με τις οποίες έχουμε καλές σχέσεις, επειδή αυτοί μπορούν αναμφίβολα να ασκήσουν μια ιδιαίτερη επιρροή στην Χαμάς», συνέχισε.

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, ο οποίος συναντήθηκε χθες με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, αναχώρησε στην συνέχεια αεροπορικώς για την Τουρκία.

Το Ισραήλ εξαπέλυσε χθες το βράδυ μια χερσαία επίθεση στην Γάζα. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός την αιτιολόγησε λέγοντας ότι οφείλεται «στην άρνηση της Χαμάς να αποδεχθεί το αιγυπτιακό σχέδιο για μια κατάπαυση του πυρός και στην συνέχιση της ρίψης ρουκετών στο Ισραήλ».

Την ίδια ώρα το Βατικανό ανακοίνωσε σήμερα ότι ο Πάπας Φραγκίσκος «τηλεφώνησε ο ίδιος» στον πρόεδρο του Ισραήλ Σιμόν Πέρες και στον Παλαιστίνιο πρόεδρο για να τους εκφράσει «τη μεγάλη ανησυχία του όσον αφορά την σημερινή κατάσταση πολέμου», που επικρατεί «ιδιαιτέρως» στην Λωρίδα της Γάζας.

Ο Πάπας σημείωσε ότι «αυτό το κλίμα αυξανόμενης εχθρότητας, μίσους και βασάνων μεταξύ των δύο λαών, προκαλεί πολλά θύματα και προσφέρει έδαφος σε μια κατάσταση σοβαρής και επείγουσας ανθρωπιστικής ανάγκης», σύμφωνα με την ανακοίνωση του Βατικανού.

Ο Ποντίφικας κάλεσε «όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές και όλους αυτούς που είναι υπεύθυνοι σε τοπικό και διεθνές επίπεδο να δεσμευτούν για να σταματήσουν οι εχθροπραξίες».

Ο Πάπας Φραγκίσκος επιθυμεί την επίτευξη «μιας εκεχειρίας, την ειρήνευση και την συμφιλίωση των καρδιών», καταλήγει η ανακοίνωση της Αγίας Έδρας.