Κατηγορίες σε βάρος τριών εξτρεμιστών Εβραίων για την απαγωγή και τον φόνο ενός νεαρού Παλαιστίνιου, τον οποίο οι δράστες του εγκλήματος έκαψαν ζωντανό στις αρχές του μήνα στην Ιερουσαλήμ, απήγγειλε σήμερα η ισραηλινή εισαγγελία, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης του Ισραήλ.

Η ταυτότητα των τριών στους οποίους απαγγέλθηκαν κατηγορίες δεν αποκαλύφθηκε. Στην ανακοίνωσή της, η εισαγγελία περιορίζεται στην διευκρίνιση ότι πρόκειται για έναν άνδρα 29 ετών, που κατοικεί στον ισραηλινό οικισμό Άνταμ στην Δυτική Όχθη και δύο ανηλίκους 16 ετών, μέλη της οικογένειάς του. Ο ένας από αυτούς κατοικεί στην Ιερουσαλήμ και ο άλλος στην Μπέιτ Σεμές, μια περιοχή που βρίσκεται δυτικά της Ιερουσαλήμ, στο Ισραήλ.

Οι κατηγορίες που τους απαγγέλθηκαν είναι για την απαγωγή και τον φόνο του Παλαιστίνιου Μοχάμαντ Αμπού Χντέιρ, ο οποίος ήταν 16 ετών.

Μεταξύ των άλλων κατηγοριών που απαγγέλθηκαν στον ενήλικο και στον έναν εκ των δύο ανηλίκων είναι και για μια απόπειρα απαγωγής και κράτησης ενός μικρού Παλαιστίνιου ηλικίας επτάμιση ετών στην συνοικία Μπέιτ Χανίνα στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, όπως και για μια απόπειρα πυρπόλησης αυτοκινήτων που ανήκαν σε Παλαιστίνιους.

Δύο από αυτούς κατηγορούνται επίσης για την πυρπόληση τον Ιούνιο ενός παλαιστινιακού καταστήματος στο χωριό Ιζμέχ στην Δυτική Όχθη, το οποίο συνορεύει με την Ιερουσαλήμ, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ο νομικός σύμβουλος της κυβέρνησης καταδίκασε σε ανακοίνωσή του «τις σοκαριστικές αυτές πράξεις ρατσισμού που διαπράχθηκαν κατά αθώων».

Η δολοφονία του 16χρονου Παλαιστίνιου ακολούθησε την απαγωγή και το φόνο τριών Ισραηλινών εφήβων τον Ιούνιο στην Δυτική Όχθη, την ευθύνη για τον οποίο επέρριψε το Ισραήλ στην Χαμάς, η οποία αρνείται την κατηγορία αυτή. Η δολοφονία των τριών Ισραηλινών πυροδότησε ένα νέο κύκλο βίας μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστίνιων και την έναρξη, την 8η Ιουλίου, μιας Ισραηλινής επιχείρησης κατά της Λωρίδας της Γάζας, από την οποία έχουν χάσει την ζωή τους 231 Παλαιστίνιοι σε διάστημα 10 ημερών. Από ισραηλινής πλευράς 1 άνθρωπος έχει χάσει την ζωή του από τότε που άρχισε αυτός ο κύκλος βίας.

Η Σιν Μπετ, η υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας του Ισραήλ, δημοσιοποίησε εξάλλου τις ομολογίες των τριών υπόπτων μετά την ανάκρισή τους.

Αυτοί παραδέχθηκαν ότι διέπραξαν το έγκλημα αυτό σε αντίδραση για τον φόνο των τριών νεαρών Ισραηλινών. Οι τρεις τους είχαν εφοδιαστεί με χειροπέδες και βενζίνη προτού προχωρήσουν στην πράξη τους αυτή, αλλά το θύμα το επέλεξαν κατά τύχη, σύμφωνα με την Σιν Μπετ.

Αφού απήγαγαν τον νεαρό Παλαιστίνιο, τον χτύπησαν μέσα στο αυτοκίνητο που χρησιμοποίησαν για την απαγωγή του. Όταν έφτασαν στο δάσος, ο ενήλικας περιέλουσε με την βενζίνη τον Παλαιστίνιο και στην συνέχεια τον πυρπόλησε με την βοήθεια του ενός εκ των συνεργών του.

Σύμφωνα με τις ισραηλινές εφημερίδες, ο κύριος ύποπτος φέρεται ότι λάμβανε ψυχιατρική θεραπεία μετά την σύλληψή του στο παρελθόν επειδή είχε αποπειραθεί να στραγγαλίσει την μόλις ενός μηνός κόρη του.

Ο Χντέιρ είχε απαχθεί στις 2 Ιουλίου στην συνοικία Σουάφατ, στην κατεχόμενη και προσαρτημένη από το Ισραήλ Ανατολική Ιερουσαλήμ. Το απανθρακωμένο πτώμα του είχε βρεθεί μερικές ώρες αργότερα σε ένα δάσος στην Δυτική Ιερουσαλήμ.

Σύμφωνα με τις ιατροδικαστικές εκθέσεις από την νεκροψία που έγινε, ο Παλαιστίνιος έφηβος είχε καπνό στους πνεύμονές του, το οποίο δείχνει ότι ζούσε ακόμη όταν κάηκε το σώμα του.

Η αστυνομία είχε συλλάβει επτά υπόπτους -οι οποίοι ανήκουν όλοι στην ίδια οικογένεια- τέσσερις ημέρες μετά τον εντοπισμό της σορού του νεαρού Παλαιστίνιου. Τέσσερις από αυτούς αφέθηκαν στο μεταξύ ελεύθεροι, καθώς η έρευνα έδειξε ότι δεν συνδέονταν με τον φόνο.