Τέσσερα άτομα συνελήφθησαν από την τουρκική αστυνομία μετά την ανάρτηση ενός πίνακα που απεικόνιζε τον ιερότερο τόπο του Ισλάμ στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου στην Κωνσταντινούπολη, ένα έργο τέχνης που οι τουρκικές αρχές θεώρησαν προσβλητικό.

Οι τέσσερις συλληφθέντες κατηγορούνται ότι «σπίλωσαν ανοιχτά θρησκευτικές αξίες που ενστερνίζεται μέρος της κοινής γνώμης», ανέφερε το γραφείο του κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης. Η αστυνομία ανέφερε πως καταζητεί ακόμα δύο ακόμη άτομα, χαρακτηρίζοντας τον πίνακα μια «άσχημη επίθεση» στο Ισλάμ.

Ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού δήλωσε χθες σε tweet του ότι συνελήφθησαν «τέσσερις ΛΟΑΤΚΙ διεστραμμένοι», σχόλιο που προκάλεσε οργή σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το σχόλιο του υπουργού προκάλεσε την οργισμένη απάντηση από ακτιβιστές και χρήστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι οποίοι το χαρακτήρισαν ως ρητορική μίσους και ζήτησαν να διαγραφεί το tweet. Όμως, συντηρητικοί και φιλοκυβερνητικοί χρήστες κοινωνικών μέσων δημοσίευσαν επίσης σχόλια καταδικάζοντας τους φοιτητές. Οι υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και συλληφθέντων ζήτησαν την απελευθέρωσή τους μέσω του λογαριασμού Twitter Bogazici Solidarity.

Ο πίνακας – στον οποίο ήταν ζωγραφισμένη επίσης μια σημαία ουράνιου τόξου, το σύμβολο της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, σύμφωνα με το κυβερνείο της Κωνσταντινούπολης – κρεμάστηκε την Παρασκευή μπροστά από το γραφείο του πρύτανη στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου (Boğaziçi University), σε μια κίνηση που καταδικάστηκε αμέσως από Τούρκους αξιωματούχους.

Η «προσβολή» της Κάαμπα δεν ήταν «ούτε ελευθερία του λόγου, ούτε δικαίωμα στη διαμαρτυρία», τόνισε χθες σε tweet του ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν. Δεσμεύτηκε πως «αυτή η «αποκλίνουσα συμπεριφορά θα τιμωρηθεί όπως απαιτεί ο νόμος».

Η Κάαμπα είναι ένα οικοδόμημα του 7ου αιώνα που καλύπτεται με ένα μαύρο πανί, στο κέντρο της αυλής του Μεγάλου Τεμένους της Μέκκας. Είναι ο ιερότερος τόπος του Ισλάμ.

TAGS