Ο Αμπουμπακάρ Σεκάου, αρχηγός της νιγηριανής ισλαμιστικής ένοπλης οργάνωσης Μπόκο Χαράμ, ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις της 25ης Ιουνίου στην Αμπούζα και στος Λάγκος, με νέο βίντεο που αναρτήθηκε στο Ιντερνετ.

Στο 16λεπτο βιντεοσκοπημενο μήνυμα ο Σεκάου διακηρύσσει την υποστήριξή του προς τα άλλα ισλαμιστικά κινήματα: το Ισλαμικό Κράτος, που ελέγχει τμήμα της Συρίας και του Ιράκ, προς την Αλ-Κάιντα και προς του αφγανούς ταλιμπάν.

«Αδελφοί μου, ο Θεός να σάς προστατεύει», λέει ο Σεκάου αναφέροντας τον ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι, της Αλ-Κάιντα Αϊμάν αλ-Ζαουάχρι και των αφγανών Ταλιμπάν μουλά Ομαρ.

Ο Σεκάου κοροϊδεύει την παγκόσμια εκστρατεία «Bring Back Our Girls» (Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας), υπέρ των 200 κοριτσιών που απήχθησαν από χωριό της βορειο-ανατολικής Νιγηρίας από το Μπόκο Χαράμ και στην συνέχεια αναλαμβάνει την ευθύνη για δύο βομβιστικές επιθέσεις στην Αμπούζα και στο Λάγκος.

«Εμείς πυροδοτήσαμε τη βόμβα στην Αμπούζα, τη βρωμερή», λέει, αναφερόμενος στην έκρηξη βόμβας σε εμπορικό κέντρο της ομοσπονδιακής πρωτεύουσας της χώρας, με 22 νεκρούς.

Την ίδια ημέρα, έκρηξη σημειώθηκε σε περιοχή του λιμανιού του Λάγκος, κοντά στις αποθήκες των καυσίμων. Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι οφειλόταν σε ατύχημα, αλλά σύμφωνα με τα στοιχεία δημοσιογραφικής έρευνας του γαλλικού πρακτορείου Ειδήσεων, επρόκειτο να βομβιστική επίθεση. Κανένας απολογισμός θυμάτων δεν έχει ανακοινωθεί.

«Μία βόμβα εξερράγη στο Λάγκος. Εγώ έδωσα τη διαταγή σε κάποιον να την πυροδοτήσει», δηλώνει ο Σεκάου που εμφανίζεται στο βίντεο περικυκλωμένος από μασκοφόρους ενόπλους μπροστά σε δύο τεθωρακισμένα οχήματα και δύο ημιφορτηγά.

«Είπατε ότι επρόκειτο για πυρκαγιά που προκλήθηκε από ατύχημα. Μπορείτε να κρύβεστε από τον λαό, αλλά όχι και από τον Αλλάχ», λέει.