Στα «κάγκελα» βρίσκονται πάνω από 1.000 φοιτητές του γνωστού νεοϋορκέζικου πανεπιστημίου, αρνούμενοι να καταβάλουν τα τσουχτερά δίδακτρα αυτού του εξαμήνου.

Οι φοιτητές ζητούν μείωση 10% στα δίδακτρα, αλλά και αύξηση 10% στα οικονομικά βοηθήματα σε όσους σπουδαστές έχουν πληγεί από την πανδημία.

Η στάση πληρωμών, στην οποία καλούν και τους άλλους φοιτητές, έχει οργανωθεί από φοιτητική παράταξη ήδη από τον Δεκέμβριο και έχει συγκεντρώσει μέχρι στιγμής 3.000 υπογραφές.

Επισήμως ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή, την τελευταία μέρα της διορίας για την καταβολή των διδάκτρων εξαμήνου.

Σε ανακοίνωσή της, η φοιτητική ένωση παραθέτει και άλλα κινήματα που ξεκίνησαν από το περίφημο πανεπιστημιακό ίδρυμα, όπως οι διαδηλώσεις του 1968 κατά του Πολέμου του Βιετνάμ.

Οι φοιτητές απαιτούν από το Columbia να διαθέσει τμήμα από το καταπίστευμα των 11 δισ. δολαρίων του ώστε να ελαφρύνει το οικονομικό βάρος που υφίστανται χιλιάδες φοιτητές λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τα ετήσια δίδακτρα για το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 αγγίζουν τα 59.000 δολάρια. Ο μέσος προπτυχιακός φοιτητής τελειώνει τις σπουδές του με χρέος σε σπουδαστικά δάνεια ύψους 22.000 δολαρίων.

Σε δήλωσή του στο Fox News, το Columbia είπε πως έχει υιοθετήσει ήδη αλλαγές στο σύστημα των διδάκτρων εξαιτίας της πανδημίας, όπως πάγωμα των ληξιπρόθεσμων φοιτητικών οφειλών ως τον Ιανουάριο του 2021.