Διακοσμητικά είδη θεωρούνται τα πόστερ από το Νταχάου. Φωτογραφίες του στρατοπέδου συγκέντρωσης, όπου βρήκαν το θάνατο χιλιάδες άνθρωποι, πωλούνταν από μεγάλες εταιρείες στο διαδίκτυο.

Οι πελάτες της Amazon, αλλά και των Walmart και Sears μπορούσαν να αγοράσουν πόστερ. Μπαίνοντας στην κατηγορία «διακόσμηση σπιτιού» είχαν τη δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα σε φωτογραφίες-πόστερ από την πύλη του στρατοπέδου –που δημιούργησε η Γκεστάπο- όπου βρίσκεται η επιγραφή «Arbeit macht frei». Κοινώς, «Η εργασία απελευθερώνει».

Οι εικόνες προκάλεσαν σάλο και δη διαμαρτυρίες, αλλά και καταγγελίες από κόσμο που είδε να μπαίνουν τέτοιου είδους πόστερ προς πώληση. Το στρατόπεδο που έχει συνδεθεί με πολλές από τις θηριωδίες των Ναζί (δολοφονίες κρατουμένων, ιατρικά πειράματα…) στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν ήταν δυνατόν να φιγουράρει σε ηλεκτρονικά καταστήματα εταιρειών. Έτσι, τόσο η Amazon, όσο και οι Walmart, και Sears που διέθεταν τα εν λόγω πόστερ τα απέσυραν.

Η Walmart ζήτησε «συγγνώμη» για τη φωτογραφία και ανακοίνωσε ότι πωλήθηκε από το online κατάστημα της μόνο και όχι απ’ ευθείας από την ίδια την εταιρεία. «Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι στη διαδικτυακή μας σελίδα βρισκόταν προς πώληση κάτι τέτοιο. Ζητάμε συγγνώμη. Εργαζόμαστε σκληρά για την απόσυρση του», έγραψαν οι υπεύθυνοι στην επίσημη σελίδα της Walmart. «Το αντικείμενο πωλείτο από διαμεσολαβητή», έσπευσαν να διευκρινίσουν.

Την ίδια πολιτική ακολούθησε η Sears που κατηγόρησε τον διαχειριστή της ιστοσελίδας αγορών της εταιρείας. Από την άλλη, η Amazon μπορεί να απέσυρε τα… προϊόντα αυτά, αλλά «συγνώμη» δεν είπε, ούτε απάντησε στο ABC News που προσπάθησε να επικοινωνήσεις με υπεύθυνους της εταιρείας για το περιστατικό.