Βραζιλία και Μεξικό συνεχίζουν να μετρούν νεκρούς από τον κορονοϊό, καταγράφοντας πάνω από 1.000 θανάτους το τελευταίο 24ωρο.

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 62.334 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ ακόμη 1.202 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν.

Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 216.445 νεκρούς επί συνόλου 8.816.254 μολύνσεων, κατά τα επίσημα δεδομένα.

Η Βραζιλία, όπου το πρώτο κρούσμα του νέου κορονοϊού ανακοινώθηκε την 26η Φεβρουαρίου 2020, κατατάσσεται δεύτερη παγκοσμίως ως προς τον αριθμό των θυμάτων της πανδημίας και τρίτη ως προς τον αριθμό των μολύνσεων σε απόλυτα μεγέθη. Κατ’ αναλογία προς τον πληθυσμό, καταγράφει 103 θανάτους και 4.195 μολύνσεις ανά 100.000 κατοίκους.

Η κυβέρνηση του ακροδεξιού προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου — ο οποίος εξαρχής υποβάθμιζε τη σοβαρότητα της πανδημίας — επικρίνεται τόσο για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, όσο και για τη μεγάλη καθυστέρηση στην εκστρατεία εμβολιασμού, που άρχισε αυτή την εβδομάδα αλλά ήδη αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα.

Όσον αφορά το Μεξικό, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες 1.470 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, ενώ επιβεβαιώθηκαν 20.057 κρούσματα του SARS-CoV-2.

Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 149.084 νεκρούς επί συνόλου 1.752.347 μολύνσεων.

Σε απόλυτους αριθμούς, το Μεξικό καταγράφει τον τέταρτο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων στον κόσμο, με βάση τα επίσημα δεδομένα. Μόνο οι ΗΠΑ, η Βραζιλία και η Ινδία — κράτη με πολύ μεγαλύτερους πληθυσμούς από τον μεξικανικό (128 εκατ.) — έχουν ανακοινώσει υψηλότερους αριθμούς θανάτων ως εδώ.

Κορυφαία στελέχη του υπουργείου Υγείας σημειώνουν ότι οι αριθμοί των θανάτων και των κρουσμάτων στην πραγματικότητα μάλλον είναι πολύ υψηλότεροι από αυτούς που ανακοινώνονται επίσημα, καθώς δεν γίνονται αρκετά τεστ.

Περισσότερα από δύο εκατ. κρούσματα στην Κολομβία

Τα κρούσματα του SARS-CoV-2 στην Κολομβία ξεπέρασαν χθες Σάββατο το όριο των 2 εκατομμυρίων, ενώ οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 κοντεύουν πλέον τους 51.000, σύμφωνα με τα δεδομένα που δημοσιοποίησε το υπουργείο Υγείας.

Τις προηγούμενες 24 ώρες, επιβεβαιώθηκαν 15.551 μολύνσεις από τον νέο κορονοϊό, που αύξησαν το σύνολο των περιπτώσεων σε 2.002.969, ενώ υπέκυψαν ακόμη 396 ασθενείς από τη νόσο που προκαλεί, με τον απολογισμό των θυμάτων στη χώρα να φθάνει ως αυτό το στάδιο τους 50.982 νεκρούς.

Η Κολομβία, που πλήττεται σκληρά από το επιλεγόμενο δεύτερο κύμα της πανδημίας, αναμένει να λάβει την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου τις πρώτες δόσεις εμβολίων — των Pfizer/BioNTech — πάντως η κυβέρνηση δεν έχει ανακοινώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα όσον αφορά την εκστρατεία ανοσοποίησης του πληθυσμού.

Ξεπέρασαν τις 60.000 τα κρούσματα στη Γκάνα

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 στην Γκάνα ξεπέρασαν χθες Σάββατο τα 60.000, καθώς το προηγούμενο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 635 μολύνσεις, ανακοίνωσε η δημόσια Υπηρεσία Υγείας.

Η χώρα έχει καταγράψει 60.115 κρούσματα και 361 θανάτους εξαιτίας της COVID-19, κατά τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η υπηρεσία.

Αγγίζουν τους 200 οι νεκροί στην Κούβα

Το υπουργείο Υγείας της Κούβας ανακοίνωσε χθες Σάββατο ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 567 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ άλλοι τρεις ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν.

«Θρηνούμε τους θανάτους τριών ηλικιωμένων ανθρώπων, δύο γυναικών και ενός άνδρα, όλων τους από την Αβάνα», ανέφερε ο Φρανσίσκο Ντουράν, επικεφαλής επιδημιολόγος του υπουργείου Υγείας.

Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 191 νεκρούς επί συνόλου 20.627 μολύνσεων στη χώρα της Καραϊβικής.

Ο κ. Ντουράν διευκρίνισε ότι από τα νέα κρούσματα τα 532 οφείλονταν σε μετάδοση στην κοινότητα, ενώ 35 εντοπίστηκαν μεταξύ ταξιδιωτών από τις ΗΠΑ, την Αϊτή, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Γερμανία, την Ισπανία, τη Ρωσία, το Μεξικό, το Ελ Σαλβαδόρ και την Κολομβία.

Ο υψηλότερος αριθμός κρουσμάτων εντοπίστηκε στην επαρχία της Αβάνας (275), ενώ ακολούθησαν οι επαρχίες Σαντιάγο δε Κούμπα (69 μολύνσεις), Γουαντάναμο (59) και Ματάνσας (59). Επί του παρόντος, στις τέσσερις επαρχίες επιβάλλονται περιοριστικά μέτρα.

Ο Φρανσίσκο Ντουράν επισήμανε ότι καταγράφονται κρούσματα «σε όλη την επικράτεια» και πρόσθεσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ιχνηλάτηση των επαφών των ανθρώπων που επιβεβαιώθηκε ότι μολύνθηκαν από τον νέο κορονοϊό, ενώ οι ίδιοι τέθηκαν σε απομόνωση.

Η Αβάνα κατάφερε να αναχαιτίσει το πρώτο κύμα της πανδημίας, αλλά δυσκολεύεται να ελέγξει το δεύτερο. Μέσα στον Ιανουάριο, ο απολογισμός της πανδημίας έχει φθάσει τους 45 νεκρούς, είναι ο υψηλότερος από τον Απρίλιο του 2020 (57 θάνατοι).