Η στρατηγική διεύρυνσης της Ε.Ε. και το ζήτημα της απόδοσης στην Αλβανία καθεστώτος υποψήφιας χώρας είναι μεταξύ των θεμάτων του τελευταίου επί ελληνικής Προεδρίας, Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων που πραγματοποιείται σήμερα στο Λουξεμβούργο υπό την προεδρία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών, Ευάγγελου Βενιζέλου.

Το Συμβούλιο θα προβεί, επίσης, στην υιοθέτηση του τελικού κειμένου για την Ευρωπαϊκή Στρατηγική Θαλάσσιας Ασφάλειας, το οποίο επεξεργάστηκε και διαπραγματεύτηκε η ελληνική Προεδρία και θα εξετάσει την Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την Μακρο-Περιφέρεια Αδριατικής και Ιονίου. Στη συνέχεια, η συζήτηση θα επικεντρωθεί στις Ειδικές ανά χώρα Συστάσεις για το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο και στο 18μηνο πρόγραμμα του Συμβουλίου, κατά τη διάρκεια των επόμενων τριών Προεδριών, δηλαδή της Ιταλίας, της Λετονίας και του Λουξεμβούργου.

Εκτενής συζήτηση θα γίνει επίσης για την προετοιμασία του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις 26 και 27 Ιουνίου, το οποίο θα απασχολήσουν, μεταξύ άλλων, η υιοθέτηση των Στρατηγικών Κατευθυντηρίων Γραμμών στον χώρο Δικαιοσύνης και Ασφάλειας στην ΕΕ, στον οποίον ανήκει και το ζήτημα της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών στην ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Στρατηγική Ενεργειακής Ασφάλειας, η ένταξη της Λιθουανίας στη ζώνη του ευρώ, η υπογραφή συμφωνιών με τη Γεωργία, την Ουκρανία και τη Μολδαβία και οι πολιτικές εξελίξεις και η κατάσταση ασφαλείας στην Ουκρανία και, τέλος, οι κατευθυντήριες γραμμές για το πρόγραμμα και τις προτεραιότητες της επόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Εξάλλου, στην 4η Διακυβερνητική Διάσκεψη ΕΕ- Μαυροβουνίου που προηγήθηκε, επιτεύχθηκε συμφωνία για το άνοιγμα τριών διαπραγματευτικών κεφαλαίων (Ελεύθερη κυκλοφορία κεφαλαίου, Εξωτερική Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας, Χρηματοπιστωτικός έλεγχος).

«Σήμερα είναι η τελευταία συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων επί Ελληνικής Προεδρίας. Ο βασικός μας στόχος, σήμερα, είναι να προετοιμάσουμε το επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αυτής της εβδομάδας. Το επόμενο κύριο θέμα είναι η συζήτηση για την απόδοση στην Αλβανία καθεστώτος υποψήφιας χώρας. Αυτό είναι, επίσης, πολύ σημαντικό ζήτημα για τα Δυτικά Βαλκάνια και για τη σταθερότητα και την ευρωατλαντική προοπτική των χωρών της περιοχής», δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, προσερχόμενος στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε επίσης την ανάγκη υιοθέτησης Ευρωπαϊκής Στρατηγικής Θαλάσσιας Ασφάλειας. «Το τρίτο πολύ σημαντικό θέμα είναι η υιοθέτηση της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής Θαλάσσιας Ασφάλειας και η στρατηγική για την επονομαζόμενη μακρο-περιφέρεια Αδριατικής-Ιονίου’, σημείωσε και πρόσθεσε:

«Όπως γνωρίζετε, η κύρια οριζόντια προτεραιότητα της Ελληνικής Προεδρίας ήταν η ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από αυτή την άποψη, η τελευταία συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων είναι μία πολύ επίσημη και παραγωγική επιβεβαίωση του κύριου ζητήματος της Προεδρίας μας».