Η Ευρωπαϊκή Ένωση επεξεργάζεται μια ερμηνεία των δημοσιονομικών κανόνων της για να εξυπηρετήσει το αίτημα της Ιταλίας να επικεντρωθεί η πολιτική στην ανάπτυξη.

Αυτό δήλωσε σήμερα ο απερχόμενος επικεφαλής της ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Χάνες Σβόμποντα.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι δήλωσε το Μάρτιο πως η Ιταλία, η οποία αναλαμβάνει τον Ιούλιο την εξαμηνιαία κυκλική προεδρία της ΕΕ, θα χρησιμοποιήσει το χρόνο της επικεφαλής του 28μελούς συνασπισμού για να ασκήσει πίεση ώστε να δοθεί μεγαλύτερη δημοσιονομική ευελιξία σ’ αυτούς που μεταρρυθμίζουν τις οικονομίες τους.

«Είμαστε σε επαφή με τον Ρέντσι. Προσπαθούμε να διατυπώσουμε ένα κείμενο για το πώς το Σύμφωνο Σταθερότητας μπορεί να γίνει πιο ευέλικτο χωρίς να παραιτηθούμε από το μακροπρόθεσμο σχέδιο να μειώσουμε τα χρέη», δήλωσε ο Σβόμποντα σε συνέντευξη Τύπου.

«Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρομπάι εργάζεται πάνω σ’ ένα κείμενο» δήλωσε ο Σβόμποντα.

Ο Φαν Ρομπάι πρόκειται να συναντήσει τον Ρέντσι αύριο, Τετάρτη, στη Ρώμη.

Χωρίς ισχυρότερη ανάπτυξη, η Ιταλία λίγες ελπίδες έχει να μειώσει το τεράστιο δημόσιο χρέος της, που ανέρχεται σε περισσότερο από 130% του ΑΕΠ.

Οι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ, με την ονομασία Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, θέτουν όρια το 3% του ΑΕΠ για τα ελλείμματα του προϋπολογισμού και το 60% του ΑΕΠ για το δημόσιο χρέος. Περιλαμβάνουν επίσης περίπλοκους κανόνες για το τι οφείλουν να κάνουν οι χώρες όταν παραβιάζουν τα όρια αυτά.

Ο Σβόμποντα δήλωσε πως η κατοχύρωση μεγαλύτερων περιθωρίων για ελιγμούς είναι μια προϋπόθεση που θέτει ο Ρέντσι για να στηρίξει την υποψηφιότητα του κεντροδεξιού πρώην πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η συνέλευση όλων των ηγετών της ΕΕ, πρόκειται να ορίσει έναν υποψήφιο για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά την επόμενη σύνοδό του στις 26 και 27 Ιουνίου.