Υπέρ της διεξαγωγής πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη Βουλγαρία το ερχόμενο φθινόπωρο τάχθηκε σήμερα το μικρότερο κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού.

Σύμφωνα με ανταπόκριση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων από τη Σόφια, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος του φιλελεύθερου ΚΔΕ («Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών») Λουτφί Μεστάν δήλωσε, ότι «τα αποτελέσματα των πρόσφατων ευρωεκλογών δεν δίνουν θετική προοπτική στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Πλάμεν Ορεσάρσκι» και ζήτησε να γίνουν πρόωρες βουλευτικές εκλογές το ερχόμενο φθινόπωρο.

Διευκρίνισε δε, ότι η νέα θέση του ΚΔΕ δεν σημαίνει αρνητική εκτίμηση της διακυβέρνησης και έπλεξε το εγκώμιο της υπεύθυνης στάσης του κ. Ορεσάρσκι «για τον οποίο η εξουσία δεν είναι αυτοσκοπός» όπως είπε.

Με αφορμή τη σημερινή συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, ο κ. Μεστάν σχολίασε, ότι «800.000 ψήφοι δεν αποτελούν επαρκή βάση για την κυβέρνηση Ορεσάρσκι».

Ο αντιπρόεδρος του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΒΣΚ) Γιανάκι Στοϊλοφ δήλωσε, ότι η ηγεσία των σοσιαλιστών θα συζητήσει εφ’ όλης της ύλης με το ΚΔΕ για το έργο και το μέλλον της κυβέρνησης την ερχόμενη εβδομάδα.

Την πρόταση του ΚΔΕ σχολίασε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μπόικο Μπορίσοφ. Σύμφωνα με τον κ. Μπορίσοφ, οι νέες βουλευτικές εκλογές πρέπει να γίνουν είτε τώρα αμέσως, είτε του χρόνου μαζί με τις δημοτικές εκλογές. Επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση για «υπερχρέωση της Βουλγαρίας με δισεκατομμύρια», για πρόθεση των κυβερνώντων να αφήσουν στην επόμενη κυβέρνηση «καμένη γη» κ.α.

Ανάμεσα στις πολιτικές αντιδράσεις και τα πολυποίκιλα σχόλια, οι Βούλγαροι αναλυτές ξεχωρίζουν τη δήλωση του συμπροέδρου της κεντροδεξιάς «Μεταρρυθμιστικής Ένωσης» (ΜΕ) Ραντάν Κάνεφ, ότι «σχεδιάζεται αναδιάταξη των ζωνών επιρροής της μαφίας», όπως είπε.

Σύμφωνα με τους περισσότερους σχολιαστές στη Βουλγαρία, οι σημερινές πολιτικές εξελίξεις είναι ένδειξη, ότι «η αντίστροφη μέτρηση» για την κυβέρνηση του κ. Πλάμεν Ορεσάρσκι έχει αρχίσει.