Ανθρωπιστικές συναυλίες διοργανώνονται σε πλατείες και δρόμους των κροατικών πόλεων, Ζάγκρεμπ, Σπλιτ και Ριέκα, υπό τον τίτλο «Η Κροατία βοηθά» και ταυτόχρονα πλήθος εκπροσώπων της πολιτικής, του πολιτισμού και του αθλητισμού απαντούν σε ειδικές τηλεφωνικές γραμμές για δωρεές, με στόχο τη συγκέντρωση οικονομικής βοήθειας για τους πληγέντες από τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες στη χώρα. Μεταξύ άλλων, στις τηλεφωνικές κλήσεις πολιτών απάντησαν ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός της Κροατίας, Ίβο Γιοσίποβιτς, Ζόραν Μιλάνοβιτς.

«Είναι μία ισχυρή δράση, αρκετοί άνθρωποι τηλεφώνησαν, χρήματα εδώ και μέρες συγκεντρώνονται» ανέφερε ο κ. Μιλάνοβιτς, επισημαίνοντας ότι οι πολίτες καλούν τον ανθρωπιστικό τηλεφωνικό αριθμό και χωρίς την έκκληση του ίδιου.

«Οι πολίτες έχουν κυβέρνηση για να κάνει κάτι γι’ αυτούς σε τέτοιες καταστάσεις και αργότερα, αν η Ευρωπαϊκή Ένωση δώσει κάτι, καλώς, κι αν δεν δώσει, ας μη δώσει, επειδή δεν μπορούμε να παραποιήσουμε δεδομένα» ανέφερε. «Θα δούμε πόση είναι η ζημία και θα ζητήσουμε βοήθεια, αλλά αυτή ποτέ δεν είναι αρκετή, είναι μικρό μέρος, οπότε πρέπει μόνοι μας να φροντίσουμε για τα υπόλοιπα» είπε ο κ. Μιλάνοβιτς.

Ο πρόεδρος της Κροατίας, Ίβο Γιοσίποβιτς, ο οποίος είναι μουσικός και στο πλαίσιο συναυλίας συνόδευσε στα πλήκτρα τον Γκόραν Μπαρ στο τραγούδι «Ο δρόμος προς την ευτυχία» τόνισε ότι τώρα είναι η ώρα να καταβάλουν όλοι προσπάθειες, ώστε να βελτιωθούν τα πράγματα και να υπάρξει αλληλεγγύη, ώστε οι άνθρωποι να επιστρέψουν στην κανονική ζωή.

«Αν κοιτάξετε τις δύσκολες στιγμές που είχαμε στην Κροατία, βλέπετε ότι πάντα ήμασταν μαζί και ήμασταν ισχυρότεροι από εγωισμούς της καθημερινότητας και της μικροπολιτικής. Είναι κάτι περισσότερο, καλύτερο και ομορφότερο» υπογράμμισε.

Μεταξύ άλλων, στις κλήσεις των πολιτών απάντησαν ο πρόεδρος της Κροατικής Βουλής, Γιόσιπ Λέκο, η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Κοινωνικής Πολιτικής και Νεολαίας, Μίλανκα Όπατσιτς, η υπουργός Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Βέσνα Πούσιτς, ο δήμαρχος Ζάγκρεμπ, Μίλαν Μπάντιτς, ο πρόεδρος της αντιπολιτευόμενης Κροατικής Δημοκρατικής Ένωσης, Τόμισλαβ Καραμάρκο, ηθοποιοί, σκηνοθέτες, τραγουδιστές και αθλητές. Έως τα μεσάνυχτα στον ειδικό τηλεφωνικό αριθμό έγιναν 525.910 κλήσεις και συγκεντρώθηκε το ποσό των 3.286.937 κούνα (περίπου 433.000 ευρώ). Μουσικές συναυλίες συνεχίζονται καθημερινά στο Ζάγκρεμπ, στο Σπλιτ και στη Ριέκα με πρωτοβουλία της Κροατικής Ένωσης Μουσικών, της Κροατικής Ραδιοτηλεόρασης και του Κροατικού Ερυθρού Σταυρού. Οι συναυλίες μεταδίδονται ζωντανά από την κρατική τηλεόραση και διάφορους ραδιοφωνικούς σταθμούς.