Στην τελική ευθεία για να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών μπαίνουν οι ΗΠΑ, ωστόσο αυτό μπορεί να πάρει ακόμη και αρκετές ημέρες. Περισσότεροι από 100.000.000 Αμερικανοί πολίτες είχαν ήδη ψηφίσει εκ των προτέρων, επιλέγοντας έναν εκ των Ντόναλντ Τραμπ ή Τζο Μπάιντεν για την επόμενη θητεία στον Λευκό Οίκο.

Οι Δημοκρατικοί δίνουν μάχη για να κερδίσουν τις 14 έδρες της Γερουσίας που θα ανανεωθούν στη σημερινή διαδικασία και θα τους έδιναν τον πλήρη έλεγχο του Κογκρέσου, όμως τα τελικά αποτελέσματα σε τουλάχιστον πέντε από αυτές τις εκλογικές διαδικασίες μπορεί να μην γίνουν γνωστά προτού να περάσουν -ενδεχομένως- ακόμη και μήνες.

Οι ψηφοφόροι καλούνται να αποφασίσουν αν θα τερματίσουν την πολιτική καριέρα ή θα ανανεώσουν την εμπιστοσύνη τους σε δώδεκα Ρεπουμπλικάνους και δύο Δημοκρατικούς γερουσιαστές. Μεταξύ εκείνων που «κινδυνεύουν» να χάσουν τις έδρες τους είναι ο στενός σύμμαχος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, Λίντσεϊ Γκρέιαμ, στη Νότια Καρολίνα και η μετριοπαθής Ρεπουμπλικανή Σούζαν Κόλινς στο Μέιν.

Ο επικεφαλής της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, είπε ότι οι πιθανότητες να διατηρήσει το κόμμα του τον έλεγχο του Σώματος αυτού είναι «50-50».

Με βάση τρεις δημοσκοπήσεις, αυτή η πρόβλεψη είναι μάλλον αισιόδοξη.

Οι Δημοκρατικοί, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, μπορεί να εξασφαλίσουν ακόμη και 55 από τις 100 έδρες της Γερουσίας, κάτι που θα σήμαινε ότι για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια θα είχαν υπό τον έλεγχό τους και τα δύο Σώματα του Κογκρέσου, αφού αναμένεται ότι θα διατηρήσουν την πλειοψηφία τους στη Βουλή των Αντιπροσώπων (435 έδρες).

Οι Αρχές και στελέχη των κομμάτων σε πολλές αμφίρροπες Πολιτείες, μεταξύ των οποίων και δύο όπου διεξάγονται εκλογές για τη Γερουσία, το Μίσιγκαν και την Αϊόβα, ανέφεραν ότι σήμερα παρατηρήθηκε έξαρση των «αυτοματοποιημένων τηλεφωνικών κλήσεων» με τις οποίες καλούνταν οι πολίτες να μην πάνε στα εκλογικά κέντρα, για διάφορους απίθανους λόγους.

«Λαμβάνουμε αναφορές για πολλαπλά αυτοματοποιημένα μηνύματα που απευθύνονται στους κατοίκους του Φλιντ (στο Μίσιγκαν) και τους λένε ότι, επειδή υπάρχει μεγάλη ουρά, θα ψηφίσουν αύριο», έγραψε στο Twitter η γενική εισαγγελέας της Πολιτείας αυτής Ντέινα Νέσελ. «Προφανώς αυτό είναι ΨΕΥΔΕΣ και μια προσπάθεια να κατασταλεί η ψήφος», πρόσθεσε.

Αξιωματούχος του υπουργείου Δικαιοσύνης είπε ότι το FBI δέχεται καταγγελίες για τέτοιες κλήσεις και στην Αϊόβα, όπου ο γερουσιαστής Τζόνι Ερνστ δίνει μάχη στήθος με στήθος απέναντι στην Δημοκρατική Τερέζα Γκρίνφιλντ.

Για να αποσπάσουν την πλειοψηφία στη Γερουσία οι Δημοκρατικοί χρειάζεται να κρατήσουν τις έδρες που ήδη έχουν και να κερδίσουν άλλες τρεις, εφόσον εκλεγεί πρόεδρος ο Μπάιντεν ή τέσσερις, αν επανεκλεγεί ο Τραμπ. Αν εκλεγεί ο Δημοκρατικός υποψήφιος, τότε σε περίπτωση ισοψηφίας (50-50) στη Γερουσία την καθοριστική ψήφο θα δίνει η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις.

Τα αποτελέσματα σε ορισμένες από αυτές τις εκλογές δεν θα γίνουν γνωστά παρά μόνο αύριο, λόγω του μεγάλου όγκου των επιστολικών ψήφων. Υπάρχει επίσης πιθανότητα να χρειαστεί επαναληπτική ψηφοφορία για την ανάδειξη τεσσάρων γερουσιαστών, σύμφωνα με τους αναλυτές. Καθυστέρηση στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ενδέχεται να σημειωθεί στην Αριζόνα και το Μέιν.

Στην Τζόρτζια, εφόσον χρειαστεί επαναληπτική εκλογή, θα διεξαχθεί στις 5 Ιανουαρίου.

«Οι Αμερικανοί δικαιούνται να μάθουν τον νικητή την ημέρα των εκλογών»

Ωστόσο, ανυπόμονος εμφανίζεται ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στα κεντρικά της προεκλογικής εκστρατείας του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, επισήμανε μέσω δηλώσεών του πως «οι Αμερικάνοι δικαιούνται να μάθουν τον νικητή την ημέρα των εκλογών».

«Έχουμε το δικαίωμα να μάθουμε τον νικητή την 3η Νοεμβρίου», επισήμανε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος, σε δηλώσεις του στο Άρλινγκτον της Βιρτζίνια.

Η μεγάλη συμμετοχή των Αμερικανών ψηφοφόρων στην επιστολική ψήφο θα μπορούσε να καθυστερήσει την καταμέτρηση των ψήφων και επομένως την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Ο υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας απευθύνει έκκληση για υπομονή

Παράλληλα, ο υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας των ΗΠΑ απηύθυνε έκκληση σήμερα προς τους ψηφοφόρους να περιμένουν υπομονετικά το αποτέλεσμα των εκλογών, ενόψει μιας διαδικασίας καταμέτρησης των ψήφων που ενδέχεται να διαρκέσει περισσότερο και δεδομένων των εικασιών ότι ο Τραμπ θα ανακοινώσει πρώιμα τη νίκη του.

«Οι ψηφοφόροι πρέπει να είναι υπομονετικοί αναμένοντας τα αποτελέσματα των εκλογών φέτος», δήλωσε ο Τσαντ Γουόλφ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε. «Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι αυτή η διαδικασία θα μπορούσε να πάρει χρόνο», πρόσθεσε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος φάνηκε σήμερα να θέλει να μετριάσει τις ανησυχίες ότι θα μπορούσε να ανακηρύξει τη νίκη του πριν από την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στις πολιτείες.

Ερωτηθείς στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News σχετικά με τη χρονική στιγμή που θα ανακοινώσει τη νίκη του, απάντησε: «Μονάχα όταν θα έχουμε μια νίκη. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να παίζουμε παιχνίδια».

Διάφορες αμερικανικές πολιτείες έχουν ήδη γνωστοποιήσει ότι η καταμέτρηση του μεγάλου όγκου των επιστολικών ψήφων ενδέχεται να πάρει επιπλέον μία ή περισσότερες ημέρες σε σύγκριση με τον αναμενόμενο χρόνο.

Ο Γουόλφ διαβεβαίωσε, επίσης, ότι το αμερικανικό εκλογικό σύστημα είναι «ανθεκτικό», παρά τις απόπειρες κυβερνοεπιθέσεων που διέπραξαν χώρες όπως το Ιράν και η Ρωσία.

«Δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι ένας ξένος παράγοντας κατάφερε να υπονομεύσει ή να επηρεάσει τις ψήφους αυτής της κάλπης», δήλωσε, για να προσθέσει: «Όμως, παραμένουμε σε συναγερμό».

Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος για τις κυβερνοεπιθέσεις στις εκλογές, Κρις Κρεμπς, διαβεβαίωσε ότι τα αποτελέσματα των εκλογών, θα είναι αξιόπιστα.

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι ορισμένοι ενδέχεται να επιχειρήσουν να διαταράξουν την εξέλιξη της ψηφοφορίας ή να εξαπολύσουν κυβερνοεπιθέσεις εναντίον των ηλεκτρονικών μηχανημάτων που χρησιμοποιούνται για την ψηφοφορία, των βάσεων δεδομένων ή των συστημάτων μετάδοσης των αποτελεσμάτων.

«Θα μπορούσαμε να έχουμε άλλα γεγονότα, άλλες δραστηριότητες ή άλλες προσπάθειες παρακώλυσης των εκλογών και υπονόμευσης της εμπιστοσύνης στις εκλογές», είπε ο Κρεμπς.