Καταθέτουν οι πρώτοι μάρτυρες στη δίκη οκτώ προσώπων, μεταξύ των οποίων τέσσερις αστυνομικοί, που κατηγορούνται ότι ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου ένα νεαρό διαδηλωτή στη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων του Ιουνίου του 2013 στην Τουρκία.

Περίπου χίλιοι διαδηλωτές, οι περισσότεροι από τους οποίους νεαρής ηλικίας, συγκεντρώθηκαν από νωρίς το πρωί μπροστά από το δικαστήριο της πόλης, παρουσία ισχυρών δυνάμεων της αστυνομίας, φωνάζοντας «η αστυνομία του AKP είναι ο δολοφόνος του Αλί» και «η νεολαία έρχεται, το AKP φεύγει».

Ο Αλί Ισμαήλ Κορκμάζ, ένας 19χρονος φοιτητής, υπέκυψε από τα χτυπήματα τεσσάρων αστυνομικών με πολιτικά και τεσσάρων εμπόρων οπλισμένων με ρόπαλα του μπέιζμπολ, στο περιθώριο μιας διαδήλωσης στην πόλη Εσκισεχίρ, δυτικά της Άγκυρας, στις 2 Ιουνίου 2013.

Ο ξυλοδαρμός του μαγνητοσκοπήθηκε από κάμερες επιτήρησης. Ο νεαρός υπέστη εγκεφαλική αιμορραγία και υπέκυψε στις 10 Ιουλίου 2013 εξαιτίας των τραυμάτων του, αφού έμεινε 38 ημέρες σε κώμα.

Ο δικαστής πρόκειται να ακούσει σήμερα τις καταθέσεις μιας σειράς μαρτύρων σχετικά με τα γεγονότα. «Οι μαρτυρίες τους πρόκειται να καθορίσουν τι θα γίνει στην υπόθεση αυτή», δήλωσε χθες, Κυριακή, προς το Γαλλικό Πρακτορείο μια δικηγόρος της πολιτικής αγωγής, η Χεβάλ Γιλντίζ Καρασού.

Κατά την πρώτη ακροαματική συνεδρίαση της δίκης στις 2 Φεβρουαρίου, οι κατηγορούμενοι αστυνομικοί είχαν διαψεύσει κατηγορηματικά τις σε βάρος τους κατηγορίες και ορισμένοι μάλιστα εξ αυτών αρνήθηκαν ακόμη και ότι ήταν παρόντες κατά τα γεγονότα.

«Οι νέες αποδείξεις που περιλαμβάνονται στην έκθεση ενός εμπειρογνώμονα, αντιφάσκουν με τις καταθέσεις των αστυνομικών. Ζητούμε την άμεση προφυλάκιση των κατηγορουμένων», δήλωσε σήμερα προς το Γαλλικό Πρακτορείο ο αδελφός του θύματος, ο δικηγόρος Γκουρκάν Κορκμάζ, ο οποίος υπερασπίζεται τα συμφέροντα της οικογένειάς του στην υπόθεση.

Η μέγιστη ποινή που μπορεί να επιβληθεί στους οκτώ κατηγορουμένους είναι αυτή των ισοβίων.