Η Ρωσία είχε δηλώσει επίσημα το προηγούμενο διάστημα ότι θα είναι έτοιμη να παγώσει τον συνολικό της αριθμό των πυρηνικών κεφαλών που διαθέτει, εφόσον οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής πράξουν το ίδιο, προκειμένου να παραταθεί η ισχύς της συνθήκης για τον περιορισμό των πυρηνικών εξοπλισμών για ένα χρόνο.

Ωστόσο, φαίνεται πως κάτι τέτοιο ίσως αργήσει να συμβεί. Όπως σημείωσε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Ριαμπκόφ, η Μόσχα και η Ουάσιγκτον δεν βρίσκονται στα πρόθυρα μιας συμφωνίας όσον αφορά την παράταση της συνθήκης New START, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti.

Ο Ριαμπκόφ, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τις εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες η Ρωσία «κάμφθηκε» κάνοντας υποχωρήσεις έναντι των ΗΠΑ για να παραταθεί η συνθήκη New START για ένα χρόνο, δήλωσε : «Εάν κάποιοι θεωρούν ότι εμείς “καμφθήκαμε” (ως προς τους όρους) , όταν λέμε ότι δεν βρισκόμαστε στα πρόθυρα μια συμφωνίας, τότε προφανώς υπάρχει κάποια απόκλιση αντίληψης για το τι λέμε. Γι’ αυτό δεν έχει νόημα να διαφωνεί κάποιος με τέτοιους αναλυτές, γιατί ούτως ή άλλως θα πουν κι άλλα».

«Ακόμη και αν αίφνης πούμε ότι αποσυρόμαστε από τη συνθήκη, πράγμα το οποίο δεν μπορώ να φανταστώ, αλλά για παράδειγμα το λέω, παρά ταύτα οι άνθρωποι αυτοί θα μας κατηγορήσουν λέγοντας ότι “καμφθήκαμε”, επειδή δεν είχαμε, θα πουν, την βούληση να διεξάγουμε συνομιλίες και να καταλήξουμε σε συμφωνία», δήλωσε ο υψηλόβαθμος Ρώσος διπλωμάτης, σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Στο μεταξύ, ο σύμβουλός του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για θέματα εθνικής ασφαλείας, Ρόμπερτ Ο’ Μπράιαν, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Politico, δηλώνει -όπως μεταδίδει το πρακτορείο TASS από την Ουάσιγκτον- ότι οι ΗΠΑ θα παρουσιάσουν τις προτάσεις τους για την παράταση της ισχύος της συνθήκης New START στις προσεχείς ημέρες.

«Νομίζω, ότι θα προτείνουμε κάτι για την New START πολύ σύντομα, στις επόμενες δύο μέρες ή την ερχόμενη εβδομάδα», σημείωσε ο Ο’ Μπράιαν, προσθέτοντας ότι η παράταση της συνθήκης δεν είναι «λυμένο ζήτημα».