Τουλάχιστον 75 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί τις τελευταίες δέκα ημέρες σε επιθέσεις σε πολλά χωριά που σημειώθηκαν στη βορειοδυτική Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, οι οποίες αποδίδονται στους πρώην μαχητές Σελεκά και σε ένοπλους κτηνοτρόφους Φουλάνι, όπως ανέφερε σήμερα μια πηγή της αφρικανικής δύναμης στη χώρα (Misca).

Ένας πρώτος απολογισμός το Σάββατο έκανε λόγο για περίπου 20 νεκρούς στα περίχωρα της Μαρκουντά, στους οποίους προστέθηκαν 55 που έχασαν τη ζωή τους στην Παουά, περίπου 50 χιλιόμετρα μακριά, δήλωσε ένας αξιωματικός της Misca που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Ο απολογισμός αυτός εξακολουθεί να είναι προσωρινός.

«Ένοπλοι σκότωσαν τουλάχιστον 20 ανθρώπους κοντά στη Μαρκουντά και 55 ακόμη κοντά στην Παουά», επεσήμανε.
«Οι δολοφονίες αυτές διαπράχθηκαν στη διάρκεια πολλών ημερών στα χωριά» της περιοχής «από ενόπλους που έμοιαζαν με πρώην Σελεκά και Φουλάνι», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Αυτοί επιτέθηκαν εναντίον σχεδόν 10 χωριών γύρω από τη Μαρκουντά μεταξύ της Τετάρτης και της Παρασκευής. Έχουν επίσης επιτεθεί εναντίον περισσότερων από 40 χωριών κοντά στην Παουά, στα σύνορα με το Τσαντ» στη διάρκεια των τελευταίων δέκα ημερών, σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή.

Μια θρησκευτική πηγή από την Παουά επιβεβαίωσε τις δολοφονίες αυτές. «Ο απολογισμός ενδέχεται να αυξηθεί. Οι ωμότητες που διαπράχθηκαν από τους ενόπλους αυτούς είναι απερίγραπτες», σημείωσε.

Οι πρώην μαχητές Σελεκά, που κατέλαβαν την εξουσία στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία τον Μάρτιο του 2013, καταδιώκονται πλέον μετά την αναγκαστική αποχώρηση από την εξουσία του επικεφαλής τους Μισέλ Τζοτοντιά. Διωγμένοι από την πρωτεύουσα Μπανγκουί, πλέον κατηγορούνται τακτικά για σοβαρές ωμότητες στην επαρχία.
«Όταν επιτίθενται σε ένα χωριό σπάνε τις πόρτες, πυροβολούν τους ενοίκους και πυρπολούν (τα σπίτια). Κάποιοι τραυματισμένοι, χωρίς βοήθεια πεθαίνουν έτσι, καίγονται ζωντανοί, ενώ οι σοροί των ήδη νεκρών αποτεφρώνονται», είχε δηλώσει το Σάββατο ο Άιζακ Γέτινα, ένας κάτοικος της Μαρκούντα, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι είδε τους δράστες να «ρίχνουν ζωντανά παιδιά στη φωτιά».

Το βόρειο τμήμα της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας είναι μια από τις περιοχές της χώρας που εδώ και πολλές εβδομάδες πλήττεται από αιματηρά επεισόδια με πολλά χωριά να έχουν δεχθεί επίθεση καθώς και ένα νοσοκομείο το οποίο διαχειρίζονταν οι Γιατροί χωρίς Σύνορα (MSF).