Το κεντρικό συνδικάτο των πιλότων της Γαλλίας ανακοίνωσε σήμερα ότι αναστέλλονται οι στάσεις εργασίας που είχε προγραμματίσει να πραγματοποιεί επί ένα μήνα, λίγες ώρες προτού ξεκινήσουν οι κινητοποιήσεις, επισημαίνοντας ότι έλαβε διαβεβαιώσεις ότι οι αεροπορικές εταιρείες δεν θα μπορούν να χρησιμοποιούν πιλότους από άλλες χώρες ως αντικαταστάτες σε περίπτωση απεργίας.

Το συνδικάτο SNPL ανακοίνωσε την απόφασή του μία ημέρα προτού οι πιλότοι της Air France-KLM ξεκινήσουν τις στάσεις εργασίας, οι οποίες ήταν προγραμματισμένο να πραγματοποιούνται καθημερινά από τις 2 ως τις 30 Μαΐου.

Οι πιλότοι της Air France σκόπευαν να προχωρήσουν στις κινητοποιήσεις αυτές για να καταγγείλουν το γεγονός ότι αισθάνονται πως απειλούνται, αφού η EasyJet προσέλαβε πιλότους από άλλες εταιρείες ώστε να πραγματοποιηθούν κανονικά οι πτήσεις της παρά την απεργία των πιλότων της, επικαλούμενη τον νόμο που προβλέπει ότι θα πρέπει να υπάρχει προειδοποίηση 48 ώρες πριν την πραγματοποίηση οποιασδήποτε απεργιακής κινητοποίησης.

Ο Ιβ Ντεσαγέ, επικεφαλής του SNPL, δήλωσε ότι ο γάλλος υπουργός Μεταφορών Φρεντερίκ Κιβιγέ διαβεβαίωσε τους πιλότους ότι ο νόμος περί υποχρεωτικής ενημέρωσης πριν από οποιαδήποτε απεργιακή κινητοποίηση έχει στόχο να διευκολύνει τις αεροπορικές εταιρείες να ενημερώνουν τους επιβάτες, αλλά όχι να τους επιτρέπει να φέρνουν πιλότους από άλλες εταιρείες ως αντικαταστάτες.

«Η απάντηση στην υπόθεσή μας είναι ικανοποιητική», δήλωσε ο Ντεσαγέ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από το αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκολ του Παρισιού.

Ο Κιβιγέ σημείωσε ότι θα καλέσει άμεσα τις αεροπορικές εταιρείες ώστε να λάβει διαβεβαιώσεις ότι θα σεβαστούν το πνεύμα του νόμου και ότι δεν θα τον χρησιμοποιήσουν για να υπονομεύσουν το δικαίωμα στην απεργία.

«Ζήτησα από τις εταιρείες που καταστρατηγούν το δικαίωμα στην απεργία (…) να υιοθετήσουν έναν κώδικα καλής συμπεριφοράς», πρόσθεσε ο Κιβιγέ απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους, επισημαίνοντας ότι οι αεροπορικές εταιρείες χρειάζονται την εκ των προτέρων ενημέρωση σχετικά με πιθανές κινητοποιήσεις, όμως υπογράμμισε ότι το δικαίωμα στην απεργία είναι θεμελιώδες.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.