Η ρωσική ρυθμιστική αρχή προστασίας του καταναλωτή (Rospotrebnadzor), με αφορμή τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία απαγορεύει να επιβιβάζονται στα δημόσια μέσα μεταφοράς της Μόσχας όσοι δεν χρησιμοποιούν μέσα ατομικής προστασίας και συγκεκριμένα μάσκα και γάντια ακόμη και αν έχουν βγάλει εισιτήριο. Παράλληλα ενισχύεται ο έλεγχος στις δημόσιες συγκοινωνίες, όπου οι επιβάτες θα ελέγχονται αν φορούν γάντια και μάσκα.

«Οι επιβάτες υποχρεούνται να φορούν μάσκα και γάντια. Ο έλεγχος στις συγκοινωνίες θα ενισχυθεί και στους ελέγχους που θα είναι πιο συχνοί θα συμμετέχουν και αστυνομικοί», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της ρυθμιστικής αρχής.

Επίσης στην Μόσχα από τις 19 Οκτωβρίου θα εφαρμοσθεί σύστημα αναγνώρισης επισκεπτών των νυχτερινών κέντρων με κωδικό QR( αναγνώρισης), δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρώτος αναπληρωτής επικεφαλής της διοίκησης του δημάρχου της Μόσχας Αλεξέι Νεμεριούκ.

Με εντολή του δημάρχου Σεργκέι Σομπιάνιν, δήλωσε ο Νεμεριούκ, θα επιβάλλονται διαφόρων ειδών κυρώσεις σε όσους δεν τηρούν το μέτρο αυτό. Τα κέντρα διασκέδασης στην Μόσχα που λειτουργούν από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 6 το πρωί, τα οποία δεν θα χρησιμοποιούν κωδικό QR για την είσοδο πελατών, μετά τις 19 Οκτωβρίου θα υφίστανται τις σχετικές κυρώσεις για παραβίαση των επιδημιολογικών μέτρων. Τα πρόστιμα θα φθάνουν έως τις 500.000 ρούβλια ( 5.465 ευρώ).

Τα μέτρα με τον κωδικό QR δεν αφορούν τους κινηματογράφους.