Σειρήνες που προειδοποιούν για την εκτόξευση ρουκετών από τη Γάζα ήχησαν στο νότιο Ισραήλ σήμερα, την ώρα που πραγματοποιείτο στην Ουάσινγκτον η τελετή υπογραφής των συμφωνιών εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και δύο χωρών του Κόλπου, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Μπαχρέιν.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι ο συναγερμός ήχησε στις παράκτιες πόλεις Ασκελόν και Ασντόντ.

Ο στρατός ανακοίνωσε επίσης ότι δύο ρουκέτες ερρίφθησαν απόψε από τη Λωρίδα της Γάζας, παλαιστινιακό θύλακα που ελέγχεται από τους ισλαμιστές της Χαμάς, προς το Ισραήλ.

Τουλάχιστον δύο τραυματίες

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν απόψε στο Ισραήλ, από ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας τη στιγμή που στην Ουάσινγκτον ο πρωθυπουργός της χώρας υπέγραφε τις συμφωνίες ομαλοποίησης των σχέσεων του εβραϊκού κράτους με δύο αραβικές χώρες, το Μπαχρέιν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, από τις δύο ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν, η μία αναχαιτίστηκε από το ισραηλινό αντιπυραυλικό σύστημα. Η δεύτερη έπεσε στην πόλη Ασντόντ, ανάμεσα στη Λωρίδα της Γάζας και το Τελ Αβίβ, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ελαφρά δύο άνθρωποι.

Καμία παλαιστινιακή οργάνωση δεν έχει αναλάβει προς το παρόν την ευθύνη για την επίθεση αυτή. Σύμφωνα με μαρτυρίες από τη Λωρίδα της Γάζας, τουλάχιστον μία ρουκέτα εκτοξεύτηκε από τα βόρεια αυτού του θύλακα προς το Ισραήλ.

Εκατοντάδες διαδηλωτές στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα

Εκατοντάδες διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν σήμερα στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα για τις συμφωνίες που υπογράφουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν με το Ισραήλ για την κανονικοποίηση των σχέσεών τους, την οποία οι Παλαιστίνιοι θεωρούν «προδοσία» του αγώνα τους.

Κρατώντας παλαιστινιακές σημαίες και φορώντας προστατευτικές μάσκες, οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν κυρίως στις πόλεις Νάμπλους και Χεβρώνα, στη βόρεια και τη νότια Δυτική Όχθη, καθώς και στη Λωρίδα της Γάζας, που παραμένει υπό ισραηλινό αποκλεισμό.

Αργά το απόγευμα, μερικές εκατοντάδες είχαν συγκεντρωθεί και στη Ραμάλα, όπου εδρεύει η Παλαιστινιακή Αρχή.

«Όχι στην εξομάλυνση με τον κατακτητή», «Οι συμφωνίες της ντροπής» και «Προδοσία», έγραφαν στα πανώ που κρατούσαν.

Στη Γάζα, οι διαδηλωτές ποδοπάτησαν και πυρπόλησαν ομοιώματα του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, του βασιλιά του Μπαχρέιν Χαμάντ μπιν Ίσα Αλ Χαλίφα και του πρίγκιπα διαδόχου του Άμπου Ντάμπι, Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχιάν.

«Λέμε στο καθεστώς του Μπαχρέιν και στα Εμιράτα ότι αυτή η κανονικοποίηση είναι η πλήρης προδοσία του παλαιστινιακού αγώνα και των ελπίδων του αραβικού έθνους», δήλωσε ο Άχμαντ αλ Μεντάλαλ, στέλεχος της ένοπλης οργάνωσης Ισλαμικός Τζιχάντ στη Γάζα. «Ο παλαιστινιακός λαός είναι ενωμένος απέναντι σε αυτό το σχέδιο που θα μας φέρει μόνο οδύνη», είπε από την πλευρά του ο Άμπου Μουτζάχιντ, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής παλαιστινιακής αντίστασης στον θύλακα αυτόν.

Νωρίτερα, ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μοχάμεντ Στάγιεχ χαρακτήρισε «θλιβερή ημέρα» τη σημερινή για την ιστορία του αραβικού κόσμου.