Απαγόρευσε ο δήμαρχος του Πόρτλαντ, ο Δημοκρατικός Τεντ Γουίλερ, τη χρήση δακρυγόνων από την αστυνομία για τη διατήρηση της τάξης.

Ο Γουίλερ είχε δεχθεί και ο ίδιος δακρυγόνα όταν συμμετείχε σε διαδήλωση κατά της παρουσίας ομοσπονδιακών δυνάμεων στο Πόρτλαντ.

Παρά το γεγονός ότι απαγόρευσε τη χρήση δακρυγόνων, ο Γουίλερ τόνισε ότι εξακολουθεί να αναμένει η αστυνομία να αντιδρά ώστε να αποτρέπει τη βία και τους βανδαλισμούς. Από τον Μάιο όταν ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις, μετά τον φόνο του Τζορτζ Φλόιντ από λευκούς αστυνομικούς, έχουν συλληφθεί εκατοντάδες άνθρωποι.

«Περιμένω από την αστυνομία να συλλαμβάνει όσους διαπράττουν αδικήματα. Αναμένω από τον γενικό εισαγγελέα να προσάγει όσους διαπράττουν αδικήματα» τόνισε ο Γουίλερ, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Όμως πρόσθεσε ότι «έχει έρθει η ώρα να μειώσουμε όλοι τη βία στην κοινότητά μας. Θέλουμε όλοι αλλαγή (…) δικαιοσύνη για τους μαύρους και τους ανθρώπους κάθε φυλής».

«Για τον λόγο αυτό, ως επικεφαλής της αστυνομίας, δίνω εντολή με άμεση ισχύ και μέχρι νεοτέρας στην αστυνομία του Πόρτλαντ να σταματήσει να χρησιμοποιεί δακρυγόνα για τη διατήρηση της τάξης» εξήγησε.

«Τις τελευταίες εκατό ημέρες» οι αστυνομικοί της πόλης «χρησιμοποίησαν όλοι δακρυγόνα (…) Χρειαζόμαστε κάτι άλλο. Το χρειαζόμαστε τώρα» κατέληξε ο Γουίλερ.

Οι διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται σχεδόν κάθε βράδυ σε διάφορες συνοικίες του Πόρτλαντ συχνά ολοκληρώνονται κάτω από ένα σύννεφο δακρυγόνων.

Στις 5 Σεπτεμβρίου, την 100η νύκτα των κινητοποιήσεων, η αστυνομία διέλυσε ομάδα διαδηλωτών που πραγματοποιούσε πορεία προς ένα αστυνομικό τμήμα κάνοντας χρήση μεγάλης ποσότητας δακρυγόνων. Εκατοντάδες περίοικοι, ανάμεσά τους πολλές οικογένειες με παιδιά, είδαν τα δακρυγόνα να φτάνουν μέχρι τα σαλόνια και τα υπνοδωμάτιά τους.

Ο Γουίλερ είχε επικρίνει τότε μέσω αναρτήσεών του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης το περιστατικό. Εκείνο το βράδυ οι περισσότεροι αστυνομικοί που επενέβησαν ήταν ομοσπονδιακοί και άρα δεν τους αφορά η απαγόρευση αυτή.

Εξάλλου την Τετάρτη οι αρχές του Πόρτλαντ απαγόρευσαν τη χρήση τεχνολογιών αναγνώρισης προσώπου σε όλες τις υπηρεσίες που εξαρτώνται από τον δήμο, συμπεριλαμβανομένης της αστυνομίας.