Ο Ντμίτρι Ρογκόζιν, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ρωσίας επικρίνει σήμερα τη Γαλλία με αφορμή τη δήλωση του Λοράν Φαμπιούς. Ο Υπουργός εξωτερικών της Γαλλίας δήλωσε ότι ενδέχεται να εξεταστεί την ακύρωση της σύμβασης για την προμήθεια δύο γαλλικών πολεμικών πλοίων στο ρωσικό πολεμικό ναυτικό, ύψους 1,2 δισεκ. ευρώ.

Ο Φάμπιους αναφέρθηκε από χθες στο ενδεχόμενο ακύρωσης της σύμβασης για την πώληση δύο σκαφών Mistral.Ο Ντμίτρι Ρογκόζιν έκανε την εξής ανάρτηση στο λογιαρισαμό του στο twitter, θέλοντας να απαντήσει στις δηλώσεις Φαμπιούς: «Η Γαλλία αρχίζει να υπονομεύει την εμπιστοσύνη προς αυτήν», όσον αφορά το εάν και κατά πόσον είναι «ένας αξιόπιστος προμηθευτής στον πολύ ευαίσθητο τομέα της στρατιωτικής και τεχνικής συνεργασίας».

Επανερχόμενος στο θέμα της σύμβασης που είχε συναφθεί το 2011, ο Φαμπιούς δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1: «αυτό το οποίο εξετάζεται είναι η ακύρωση αυτών των συμβάσεων. Από τη μια πλευρά αντιλαμβανόμαστε ότι δεν μπορούμε να παρέχουμε στρατιωτικό εξοπλισμό με δεδομένη τη συμπεριφορά της Ρωσίας, αλλά από την άλλη πλευρά υπάρχει η πραγματικότητα των θέσεων εργασίας και της οικονομίας».

Η πολυσυζητημένη αυτή πώληση ήταν η πρώτη σημαντική αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού της Μόσχας από το εξωτερικό μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης. Τα Mistral μπορούν να μεταφέρουν έως και 16 ελικόπτερα όπως τα ρωσικά Ka-50/52 και να λειτουργήσουν ως κέντρα διοίκησης.