Ο πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα τάχθηκε υπέρ της απαίτησης της κυβέρνησης του Περού έναντι του πανεπιστημίου Γέιλ να επιστρέψει χιλιάδες τεχνήματα και αντικείμενα που αφαιρέθηκαν από το Μάτσου Πίτσου πριν από έναν αιώνα για μελέτη στο εκπαιδευτικό ίδρυμα των ΗΠΑ.

Το 2008 η κυβέρνηση του Περού είχε προσφύγει στην αμερικανική δικαιοσύνη κατά του Γέιλ προκειμένου να επιστραφούν στη χώρα πάνω από 40.000 αντικείμενα που η Λίμα λέει ότι είχε αφαιρέσει ο βορειοαμερικανός εξερευνητής Χάιραμ Μπίνγκαμ από το 1911 ως το 1915.

Στην διάρκεια συνάντησής του με τον Περουβιανό ομόλογό του Άλαν Γκαρσία στην μεθοριακή πόλη Λόχα, ο Κορέα είπε ότι το Κίτο θα στηρίξει το αίτημα του Περού και ότι θα προωθήσει το θέμα και σε περιφερειακό επίπεδο επιδιώκοντας τη στήριξη της Ένωσης των Χωρών της Νότιας Αμερικής.

Ο Γκαρσία δήλωσε το Σεπτέμβριο ότι το Γέιλ θα πρέπει να συνάψει συμφωνία με την κυβέρνησή του σχετικά με τα αντικείμενα που κατέχει από το Μάτσου Πίτσου, σε διαφορετική περίπτωση θα μπορεί να χαρακτηριστεί ίδρυμα πλιατσικολόγων και κλεφτών.

Οι Κορέα και Γκαρσία κάλεσαν επίσης να επιστραφούν και οι θησαυροί που βρίσκονται σε άλλες χώρες, περιλαμβανομένης της Αργεντινής.