Οι ισραηλινές αρχές ανακοίνωσαν ότι απέτρεψαν μια κυβερνοεπίθεση εναντίον της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας, από μια ομάδα χάκερ που, σύμφωνα με τις ΗΠΑ, καθοδηγείται από τις μυστικές υπηρεσίες της Βόρειας Κορέας.

Το υπουργείο Άμυνας της Ισραήλ είπε ότι οι χάκερ, που εμφανίζονταν ως πιθανοί εργοδότες, έστελναν προτάσεις για συνεργασία σε εργαζόμενους με στόχο να διεισδύσουν στα δίκτυά τους και να συγκεντρώσουν ευαίσθητες πληροφορίες. Η ομάδα Lazarus είχε φτιάξει και ψεύτικα προφίλ στο δίκτυο LinkedIn για να κρύψει την πραγματική ταυτότητα των χάκερ ενώ παράλληλα προσπάθησε να διεισδύσει σε εταιρείες του αμυντικού τομέα του Ισραήλ μέσω των ιστοσελίδων τους.

Οι απόπειρες αυτές εντοπίστηκαν σε πραγματικό χρόνο και αποκρούστηκαν, χωρίς να παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα στα δίκτυα των εταιρειών, πρόσθεσε το υπουργείο, χωρίς να τις κατονομάσει, ούτε να διευκρινίσει πότε έγινε η επίθεση.

Το Ισραήλ ανέφερε ότι η ομάδα αυτή υποστηρίζεται από μια ξένη χώρα, αλλά δεν την κατονόμασε. Σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, η Lazarus λειτουργεί για λογαριασμό της RGB, της υπηρεσίας πληροφοριών της Βόρειας Κορέας. Αμερικανοί εισαγγελείς κατηγορούν την ομάδα αυτή ότι ενορχήστρωσε τη διαρροή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από τη Sony Pictures το 2014 και ότι έκλεψε δεκάδες εκατομμύρια δολάρια από την Κεντρική Τράπεζα του Μπανγκλαντές το 2016.

Η Πιονγιάνγκ στο παρελθόν διέψευδε αυτές τις κατηγορίες, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ διασπείρουν φήμες.

Από τις αρχές του έτους, το Ισραήλ έχει αναφέρει ότι έγιναν απόπειρες κυβερνοεπίθεσης σε σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και εγκαταστάσεις παροχής νερού, επιρρίπτοντας την ευθύνη στο Ιράν ή σε οργανώσεις που στηρίζονται από την Τεχεράνη.