Η Rosatom, η δημόσια επιχείρηση πυρηνικής ενέργειας της Ρωσίας, ανακοίνωσε σήμερα ότι πρόκειται να ξαναρχίσει τη μεταφορά πυρηνικού καυσίμου προς την Ευρώπη μέσω Ουκρανίας, αφού το Κίεβο ήρε την απαγόρευση η οποία είχε επιβληθεί νωρίτερα φέτος κατά την διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων σε ό,τι αφορά την διέλευση του επικίνδυνου αυτού υλικού από το ουκρανικό έδαφος.

Η απαγόρευση είχε επιβληθεί την 28η Ιανουαρίου από την κυβέρνηση του αποπεμφθέντος προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος εγκατέλειψε την Ουκρανία τον περασμένο μήνα μετά την εξέγερση εναντίον του.

Η Ροσατόμ ανέφερε ότι η απαγόρευση ήρθη την Πέμπτη και η πρώτη μεταφορά, με τρένο, πυρηνικού καυσίμου μέσω Ουκρανίας στην ανατολική Ευρώπη αναμένεται να γίνει την ερχόμενη εβδομάδα.

«Η Ροσατόμ είναι δεσμευμένη στην ασφαλή μεταφορά και απομάκρυνση πυρηνικών καυσίμων προς και από πελάτες σε όλη την Ευρώπη. Εάν υπάρξουν περαιτέρω ζητήματα με τη σιδηροδρομική μεταφορά μέσω Ουκρανίας, θα εγγυηθούμε έγκαιρες παραδόσεις (με μεταφορά) από αέρος», ανέφερε ο εκπρόσωπός του Βλάντισλαβ Μποσκόφ.

Τις μεταφορές κάνει μια θυγατρική της Ροσατόμ, η TVEL.

Ανάμεσα στα πυρηνικά ηλεκτροπαραγωγικά εργοστάσια που έχουν συμβάσεις με τη Ροσατόμ για την προμήθεια πυρηνικού καυσίμου είναι οι σταθμοί Κοζλοντούι στη Βουλγαρία, Παξ στην Ουγγαρία, Ντουκόβανι και Τέμελιν στην Τσεχία και Μποχουνίτσε στη Σλοβακία.