Μετά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, ο πρόεδρος του ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για το χρηματοδοτικό πακέτο ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ. «Εάν τελικά είναι μια καλή συμφωνία θα το γνωρίζουμε στο τέλος. Σε κάθε περίπτωση, είναι απαραίτητο για την οικονομική ώθηση της Ευρώπης ώστε να αντιμετωπισθεί η κρίση του κορονοϊού», δήλωσε στη σημερινή «Bild» και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο Χριστιανοδημοκράτης (CDU) πολιτικός εκφράζει όμως τη λύπη του για το γεγονός ότι «οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης περιορίστηκαν κυρίως στα κονδύλια. Είναι πιο σημαντικό να συζητήσουμε για το τι θέλουμε συγκεκριμένα, ώστε να προωθήσουμε συλλογικά την Ευρώπη. Είναι η σωστή χρήση των κεφαλαίων εκείνη η οποία θα αποδείξει τελικά εάν (το πακέτο) θα είναι καλό», όπως είπε.

«Ωστόσο, η συμφωνία είναι επίσης και προς το συμφέρον της Γερμανίας. Κανένα ευρωπαϊκό έθνος-κράτος δεν θα ήταν σε θέση να αντιμετωπίσει μόνο του τον παγκόσμιο ανταγωνισμό, γι ‘αυτό και η Γερμανία θα τα πηγαίνει καλά όσο και η Ευρώπη τα πάει καλά», τόνισε ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

Οι αποφάσεις της συνόδου κορυφής της ΕΕ είναι προς όφελος της γερμανικής οικονομίας, δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς πιστεύει ότι οι αποφάσεις της συνόδου κορυφής της ΕΕ σχετικά με το πακέτο βοήθειας για τις χώρες που πλήττονται από την κρίση του κορονοϊού είναι προς όφελος της γερμανικής οικονομίας. «Η ουσία είναι ότι επωφελούμαστε. Η Γερμανία είναι μια παγκόσμια δικτυωμένη οικονομία», όπως δήλωσε στην εβδομαδιαία εφημερίδα του Αμβούργου «Die Zeit».

«Οι εταιρείες μας επωφελούνται από το γεγονός ότι μπορούν να προμηθεύσουν (με προϊόντα) όχι μόνο τη γερμανική αγορά, αλλά ολόκληρο τον κόσμο και ιδίως την Ευρώπη. Η εξασφάλιση των γερμανικών θέσεων εργασίας εξαρτάται από την ταχύτερη δυνατή ανάκαμψη της Ευρώπης. Είμαι πεπεισμένος ότι η συμφωνία (για το πακέτο βοήθειας) ενισχύει την συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης», πρόσθεσε ο σοσιαλδημοκράτης (SPD) πολιτικός.

«Όποιος δανείζεται από κοινού και από κοινού επιστρέφει τα δανεικά, επιτυγχάνει μια νέα διάσταση της κοινότητας. Αυτό αλλάζει τα πολιτικά δεδομένα με δραστικό τρόπο», επισήμανε ο Σολτς, o οποίος επέκρινε επίσης τις χώρες με χαμηλή φορολογία, όπως η Ολλανδία, οι οποίες αγωνίστηκαν κατά την διάρκεια των συζητήσεων των κρατών μελών της ΕΕ για τα δισεκατομμύρια (του πακέτου βοήθειας) προκειμένου να μειωθούν τα κονδύλια: «Δεν είναι δυνατόν να λέμε σε άλλες χώρες ότι πρέπει να αυξήσουν τους φόρους για να εξυγιάνουν τους εθνικούς προϋπολογισμούς τους, αλλά στη συνέχεια οι ίδιοι να προσελκύσουμε εταιρείες από αυτές τις χώρες με ακόμη πιο χαμηλούς φόρους», τόνισε.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.