Η βρετανική τράπεζα Lloyds δεσμεύεται να πενταπλασιάσει τον αριθμό των μαύρων στελεχών της σε πέντε χρόνια ώστε να αντιπροσωπεύουν το 3% των στελεχών της, ποσοστό ισοδύναμο των μαύρων στον συνολικό βρετανικό πληθυσμό.

«Αυτές τις τελευταίες εβδομάδες τα παγκόσμια γεγονότα μάς έκαναν να συλλογιστούμε και να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον με λιγότερους αποκλεισμούς», επισημαίνει η ανακοίνωση της τράπεζας αναφερόμενη στις διαδηλώσεις του κινήματος Black Lives Matter (Οι Ζωές των Μαύρων Μετρούν).

Ο χρηματοπιστωτικός όμιλος δεσμεύεται να συνεργαστεί με εξωτερικούς εμπειρογνώμονες για την εφαρμογή προγραμμάτων εκπαίδευσης προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του 3% των μαύρων ανώτερων στελεχών έως το 2025, «ώστε να ευθυγραμμιστεί με τη βρετανική αγορά εργασίας» καθώς και να δημοσιεύει τις μέσες αποδοχές ανά εθνοτική ομάδα στους κόλπους της εταιρίας από φέτος.

«Η επίτευξη ενός περιβάλλοντος με λιγότερους αποκλεισμούς για τον καθένα είναι προτεραιότητά μας αλλά τώρα έχουμε συγκεκριμένες προκλήσεις να αντιμετωπίσουμε για τους μαύρους συναδέλφους μας», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Ο όμιλος διευκρινίζει ότι το 10,3% του προσωπικού και το 7,3% της διοίκησης είναι μαύροι, Ασιάτες ή κατάγονται από μια εθνοτική μειονότητα, αλλά ότι οι μαύροι εργαζόμενοι υποεκπροσωπούνται ακόμη και δεν αριθμούν παρά το 1,5% του συνολικού προσωπικού και το 0,6% των ανώτερων στελεχών.

Η Lloyds υπόσχεται να διοργανώνει τακτικές συζητήσεις για να «ακούμε τις εμπειρίες των συναδέλφων μας και να αξιολογούμε την πρόοδό μας» και δεσμεύεται ώστε «όλες οι τελικές προεπιλογές υποψηφίων σε διευθυντικές θέσεις να περιλαμβάνουν τουλάχιστον έναν εκπρόσωπο που να προέρχεται από μια εθνοτική μειονότητα».

Στη Βρετανία, οι σπουδές απηχούν τη διαπίστωση για ένα πολύ χαμηλό επίπεδο εκπροσώπησης των εθνικών μειονοτήτων στις θέσεις ευθύνης.

Πρόσφατη έκθεση της κυβερνητικής επιτροπής Parker έδειχνε ότι στις μεγάλες επιχειρήσεις του χρηματιστηριακού δείκτη FTSE-350 μόλις το 6,8% υψηλόβαθμων στελεχών προέρχονταν από μειονότητες.

Και η ένωση Business in the Community εκτιμά σε 1,5% την αναλογία των μαύρων μεταξύ των ανωτέρων στελεχών του ιδιωτικού τομέα στο σύνολό του, χωρίς αξιοσημείωτη πρόοδο από το 2014.