Ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τη συνάντηση που είχε στο Βελιγράδι με τον πρωθυπουργό της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς, δήλωσε πως, «η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, όπως και η ένταξη της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα λειτουργήσουν καταλυτικά για ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων».

Ο κ. Βενιζέλος από σήμερα έως και την Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου, πραγματοποιεί επίσκεψη στις πρωτεύουσες των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, υπό την ιδιότητα του προεδρεύοντος του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ.

ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε τη συγκίνηση και τη χαρά του που οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Σερβίας με την ΕΕ ξεκίνησαν και εξελίσσονται κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας.

Στόχος της ελληνικής προεδρίας είναι “να φροντίσουμε να διατηρηθεί ο ρυθμός των διαπραγματεύσεων ανοίγοντας όσο το δυνατόν περισσότερα κεφάλαια του διαπραγματευτικού πλαισίου” υπογράμμισε.

Διαβεβαίωσε δε, ότι και μετά τη λήξη της προεδρίας στην ΕΕ, η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της Σερβίας, προσφέροντας υποστήριξη στους ευρωπαϊκούς θεσμούς αλλά και τεχνογνωσία.

Ο κ. Βενιζέλος συνεχάρη τη σερβική ηγεσία για την αποφασιστικότητά της να συνεχίσει την ευρωπαϊκή πορεία και τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται παρότι βρίσκεται σε εξέλιξη η προεκλογική περίοδος.

Σε διμερές επίπεδο, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι επιβεβαιώθηκε η εξαιρετική ποιότητα των σχέσεων των δυο χωρών. Επεσήμανε ότι οι ελληνικές επενδύσεις στη Σερβία ξεπερνούν τα δύο δισ. και ότι η Ελλάδα,παρά την ύφεση, παραμένει ισχυρός οικονομικός παράγοντας στην περιοχή.

Μετέφερε ακόμη στον Ίβιτσα Ντάτσιτς τους χαιρετισμούς του Έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ενώ συμφωνήθηκε, μετά το πέρας της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ, να πραγματοποιηθεί η δεύτερη διακυβερνητική διάσκεψη των δύο χωρών.

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση για τη βοήθεια που προσφέρει στην ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας και γενικότερα τον ελληνικό λαό για τη συμπαράσταση που παρείχε στον σερβικό λαό στις δύσκολες ιστορικά στιγμές.

Ο κ. Ντάτσιτς επεσήμανε ότι στόχος της Σερβίας είναι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ ως το 2018 και από το 2020 η Σερβία να είναι έτοιμη για να καταστεί πλήρες μέλος.

Ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε, επίσης, με τον πρόεδρο της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς, τον αντιπρόεδρο της σερβικής κυβέρνησης Αλεξάνταρ Βούτσιτς και τον υπουργό Εξωτερικών Ίβαν Μρκιτς.

Σήμερα το απόγευμα, ο κ. Βενιζέλος επισκέπτεται το Μαυροβούνιο, όπου θα έχει συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία της χώρας.