Ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας και νυν πρόεδρος του κόμματος Gelecek και πρώην σύμμαχος του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Αχμέτ Νταβούτογλου αποκάλυψε χθες σε συνέντευξή του τα σχέδια Τουρκίας και Αιγύπτου για την Ανατολική Μεσόγειο το 2012, τα οποία ανέκοψε το πραξικόπημα.

Όπως μετέδωσε ο Μανώλης Κωστίδης σε πρωϊνή εκπομπή του ΣΚΑΪ, η Τουρκία και Αίγυπτος είχαν ετοιμάσει τους χάρτες για τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες τους.

«Το 2012 με τον Μόρσι είχαμε διχοτομήσει την Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ο Α. Νταβούτογλου στην τηλεοπτική του συνέντευξη.

Μιλώντας για τους σχεδιασμούς της Άγκυρας και του Καΐρου το 2012, ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας και νυν πρόεδρος του κόμματος Gelecek ανέφερε πως το πραξικόπημα που ανέτρεψε τον τότε Αιγύπτιο πρόεδρο Μ. Μόρσι ανέκοψε και τη «διχοτόμηση» της Ανατολικής Μεσογείου.

Μάλιστα ο κ. Νταβούτογλου επισήμανε πως η Αίγυπτος, μετά το πραξικόπημα, μπήκε στον άξονα της Ελλάδας και πρόσθεσε πως «αν είχε πραγματοποιηθεί το όραμά μας θα είχαμε συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης – Αιγύπτου».

«Η Κύπρος ως εξαίρεση θα είχε πάρει τα δικαιώματά της όπως και το Ισραήλ και η Συρία», πρόσθεσε ο κ. Νταβούτογλου.