Καμία ενέργεια που υπονομεύει τη δημοκρατική διαδικασία στην Ταϊλάνδη δεν θα γίνει αποδεκτή, ανακοίνωσαν τα Ηνωμένα Έθνη, μετά από την πολιτική ασάφεια που δημιούργησαν οι εθνικές εκλογές του Σαββατοκύριακου.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν εξέφρασε με ανακοίνωσή του σοβαρές ανησυχίες για το πολιτικό αδιέξοδο που προκάλεσαν οι εκλογές της Κυριακής και κάλεσε τις πολιτικές αντίπαλες παρατάξεις να επιλύσουν τις διαφορές τους μέσω του διαλόγου.

«Οποιαδήποτε ενέργεια που υπονομεύει τις δημοκρατικές διαδικασίες και εμποδίζει το δημοκρατικό δικαίωμα του λαού της Ταϊλάνδης , δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή», σημειώνει η ανακοίνωση του ΓΓ του ΟΗΕ.

«Ενώ αναγνωρίζει την πολυπλοκότητα της κατάστασης και ότι ορισμένοι πολίτες επέλεξαν να μην συμμετάσχουν στις εκλογές , ο Γενικός Γραμματέας είναι ανήσυχος καθώς ένας αριθμός πολιτών της Ταϊλάνδης δεν ήταν σε θέση να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμά», επισημαίνει η ανακοίνωση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Αντικυβερνητικοί διαδηλωτές οργάνωσαν διαδηλώσεις και μπλόκαραν την παράδοση των ψηφοδελτίων σε εκλογικά τμήματα την Κυριακή, προκαλώντας την ακύρωση της ψηφοφορίας στο 10% των συνολικά 90.000 εκλογικών τμημάτων σε εθνικό επίπεδο.

Η Εκλογική Επιτροπή έχει αναφέρει ήδη ότι εξ αιτίας της πολυπλοκότητας της διαδικασίας και των σοβαρών εκλογικών προβλημάτων μπορεί να χρειαστεί αρκετές εβδομάδες πριν από την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας .

Η αντιπολίτευση προσπαθεί με διαρκείς διαδηλώσεις να δημιουργήσει πολιτικό κενό ώστε να οδηγήσει τη χώρα στη διαδικασία διορισμού μιας προσωρινής κυβέρνησης η οποία θα κάνει πολιτικές μεταρρυθμίσεις πριν οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές. Ταυτόχρονα υπάρχουν φόβοι ότι το αδιέξοδο μεταξύ των διαδηλωτών και της υπηρεσιακής κυβέρνησης θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα ακόμη στρατιωτικό πραξικόπημα από τα συνολικά 18 που έχουν γίνει στην Ταϊλάνδη κατά τη διάρκεια των τελευταίων οκτώ δεκαετιών.