Μέλη της επίλεκτης μονάδας RAID της γαλλικής αστυνομίας συνέλαβαν πέντε Τσετσένους έπειτα από τέσσερις βραδιές ταραχών που προκάλεσαν συμμορίες στην πόλη Ντιζόν, ανακοίνωσε σήμερα το γραφείο του εισαγγελέα και μια αστυνομική πηγή.

Οι ταραχές ξέσπασαν αρχικά αργά το βράδυ της Παρασκευής όταν περίπου 100 νεαροί Τσετσένοι από όλη τη Γαλλία συγκεντρώθηκαν στο προάστιο της Ντιζόν, Γκρεσίγ, για να εκδικηθούν για την επίθεση που είχε δεχτεί ένας τσετσένος έφηβος.

Ένοπλοι αστυνομικοί παρενέβησαν για να αποκαταστήσουν την τάξη καθώς τα επεισόδια εξαπλώθηκαν ανάμεσα σε αντίπαλες συμμορίες, ανακοίνωσαν οι αρχές.

Συγκρούσεις έχουν ξεσπάσει τους τελευταίους μήνες σε αρκετές πολυώροφες εργατικές κατοικίες, όπου διαμένουν πολίτες χαμηλού εισοδήματος, σε ολόκληρη τη χώρα.

Οι αυστηροί περιορισμοί λόγω της πανδημίας του κορονοϊού αύξησαν τις κοινωνικές εντάσεις.

Ο εισαγγελέας της Ντιζόν Ερίκ Ματίας επικαλέστηκε τις καταγγελίες ότι οι Τσετσένοι είχαν απευθύνει –μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης– έκκληση σε εθνικό επίπεδο για την πραγματοποίηση αντιποίνων απέναντι στην κοινότητα της Γκρεσίγ με καταγωγή το αφρικανικό Μαγρέμπ, μέλη της οποίας κατηγόρησαν για την επίθεση εναντίον του τσετσένου εφήβου.