Με θρησκευτικούς ηγέτες, πολιτικούς παράγοντες και στελέχη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας θα συναντηθεί ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας, Αναστάσιος, ο οποίος επισκέπτεται τη Νέα Υόρκη.

Στον Προκαθήμενο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας, επιφυλάχθηκε θερμή υποδοχή.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος παρέθεσε γεύμα προς τιμήν του Αναστάσιου, στην έδρα της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, στο οποίο παρακάθισαν ο Ρωμαιοκαθολικός αρχιεπίσκοπος της Νέας Υόρκης Καρδινάλιος Τίμοθι Ντόλαν, άλλοι θρησκευτικοί ηγέτες, διπλωμάτες και εκπρόσωποι της λαϊκής ηγεσίας της Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Παρουσιάζοντας τον προσκεκλημένο του, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής μίλησε για το «μακρύ ιεραποστολικό έργο» του και για το «θαύμα της αναστάσεως και προόδου» της Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας.

Από την πλευρά του, ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας, ανταποκρινόμενος σε αίτημα του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου, αναφέρθηκε στην πολυετή ιεραποστολική εμπειρία του και ιδιαίτερα στο πως βλέπει το μέλλον των διαθρησκειακών σχέσεων γενικότερα, τη συμβίωση με άλλες θρησκευτικές κοινότητες και το «σεβασμό για τον άλλο».

Στο γεύμα, εκτός των προαναφερθέντων, συμμετείχαν ιεράρχες και μέλη της Συνελεύσεως Κανονικών Ορθοδόξων Επισκόπων στην Αμερική, όπως ο Αρχιεπίσκοπος Ιουστινιανός, ο οποίος εκπροσωπεί το Πατριαρχείο Μόσχας στη Νέα Υόρκη, ο Αρχιεπίσκοπος Νίκων της Αλβανικής Αρχιεπισκοπής (OCA), ο Μητροπολίτης Ιωσήφ της Ορθοδόξου Βουλγαρικής Επισκοπής, ο Επίσκοπος Νικόλαος της Αντιοχειανής Αρχιεπισκοπής και ο Επίσκοπος Ζήλων Σεβαστιανός, αρχιγραμματέας της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Ιεράς Ελληνικής Ορθοδόξου Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο συνόδευε ο Μητροπολίτης Κορυτσάς Ιωάννης.

Την Ελλάδα εκπροσώπησαν ο πρέσβης στις Ηνωμένες Πολιτείες, Χρίστος Παναγόπουλος, ο μόνιμος αντιπρόσωπος στα Ηνωμένα Έθνη, πρέσβης Μιχάλης Σπινέλλης και ο γενικός πρόξενος στη Νέα Υόρκη Γιώργος Ηλιόπουλος. Την Κύπρο εκπροσώπησαν ο μόνιμος αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ, πρέσβης Νίκος Αιμιλίου και ο νέος γενικός πρόξενος στη Νέα Υόρκη, πρέσβης Βασίλης Φιλίππου.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος, στα πλαίσια της σειράς διαλέξεων του Πανεπιστημίου Φόρντχαμ της Νέας Υόρκης, θα δώσει σήμερα διάλεξη με θέμα: «Η Ορθοδοξία στην Αμερική» και θα αναφερθεί «στη διάδοση του Ευαγγελίου σε μια πολυ-θρησκευτική χώρα». Το Πανεπιστήμιο θα ανακηρύξει τον κ.Αναστάσιο σε επίτιμο διδάκτορα ανθρωπιστικών σπουδών, κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής.

Τέλος, την Ημέρα των Τριών Ιεραρχών και των Ελληνικών Γραμμάτων, την ερχόμενη Πέμπτη, ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος θα λάβει μέρος στις εκδηλώσεις που διοργανώνονται από την Αρχιεπισκοπή Αμερικής και θα μιλήσει σε μαθητές ελληνοαμερικανικών σχολείων, στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας. Το βράδυ της ίδιας μέρας, θα είναι ο κύριος ομιλητής σε εορταστική εκδήλωση στο Μετροπόλιταν Κλαμπ της Νέας Υόρκης.