Ερευνητές του πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον εκτίμησαν χθες Δευτέρα ότι ο αριθμός των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας της COVID-19 ενδέχεται να φθάσει τους 145.728 μέχρι τον Αύγουστο, αυξάνοντας τη μακάβρια πρόβλεψη κατά πέντε χιλιάδες μέσα σε μερικές ημέρες.

Η νεότερη εκτίμηση δημοσιοποιήθηκε την ίδια ημέρα που οι αρχές στην πολιτεία Τέξας (νότια) ανακοίνωσαν τον υψηλότερο αριθμό εισαγωγών σε νοσοκομεία ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον SARS-CoV-2 μέχρι σήμερα, ενώ συνολικά 22 πολιτείες κατέγραψαν αύξηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης, σύμφωνα με το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

Στις πολιτείες με τις πιο απότομες αυξήσεις των κρουσμάτων μόλυνσης συγκαταλέγονται το Μίσιγκαν και η Αριζόνα, σύμφωνα με το Τζονς Χόπκινς.

Πάνω από 1,9 εκατομμύρια κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 έχουν επιβεβαιωθεί στις ΗΠΑ, όπου είχαν καταγραφεί ως χθες Δευτέρα πάνω από 110.000 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.

450 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 σε 24 ώρες, ο χαμηλότερος ημερήσιος απολογισμός του τελευταίου διμήνου

Η ασθένεια που προκαλεί ο νέος κορονοϊός στοίχισε τη ζωή σε άλλους 450 ανθρώπους τις προηγούμενες 24 ώρες στις ΗΠΑ, με βάση την καταμέτρηση του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς ως χθες Δευτέρα στις 20:30 (τοπική ώρα· στις 03:30 σήμερα Τρίτη ώρα Ελλάδας). Πρόκειται για τον χαμηλότερο ημερήσιο απολογισμό των τελευταίων περίπου δύο μηνών.

Είναι πάντως πολύ νωρίς για να εκτιμηθεί εάν ο αριθμός που καταγράφηκε χθες σηματοδοτεί τάση με διάρκεια. Τα δεδομένα που συγκεντρώνει και ανανεώνει συνεχώς το πανεπιστήμιο τείνουν να μειώνονται μηχανικά έπειτα από κάθε Σαββατοκύριακο.

Ο συνολικός αριθμός των θανάτων που οφείλονται στην COVID-19 έχει φθάσει περί τους 110.900 στις ΗΠΑ, όπου εξάλλου καταγράφονται 1.955.000 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, κατά τα δεδομένα του πανεπιστημίου. Περίπου 506.000 άνθρωποι έχουν αποθεραπευθεί.

Οι ΗΠΑ άρχισαν να ξεπερνούν το όριο των 500 θανάτων την ημέρα περί τα τέλη Μαρτίου και ξεπέρασαν σε μία περίπτωση τους 3.000 θανάτους σε 24 ώρες, στα μέσα Απριλίου. Πάντως εδώ και δύο εβδομάδες, οι ημερήσιοι απολογισμοί της πανδημίας συχνά δεν ξεπερνούν τους 1.000 νεκρούς.

Όμως στη χώρα συνεχίζουν να καταγράφονται περίπου 20.000 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 καθημερινά. Οι ΗΠΑ δυσκολεύονται να μειώσουν αυτή την καμπύλη, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ.

Σε απόλυτους αριθμούς, η χώρα είναι αυτή που έχει υποστεί το πιο βαρύ χτύπημα από την πανδημία του κορονοϊού, τόσο σε αριθμό θανάτων όσο και σε αριθμό μολύνσεων που έχουν διαγνωστεί. Ωστόσο αναλογικά με τον πληθυσμό, αρκετές ευρωπαϊκές χώρες — ανάμεσά τους η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία — καταμετρούν περισσότερους θανάτους ανά κάτοικους από ό,τι η Αμερική.

Ο μέσος όρος εννιά επιδημιολογικών μοντέλων που υπολόγισαν ερευνητές του πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης προβλέπει 127.000 θανάτους στις ΗΠΑ ως την 27η Ιουνίου.

Μεξικό: Ξεπέρασαν τους 14.000 οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19, πάνω από 120.000 τα κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού δημοσιοποίησε χθες Δευτέρα δεδομένα που δείχνουν ότι καταγράφηκαν 2.999 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 σε 24 ώρες, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό να φθάνουν τους 120.012.

Κατά την ίδια πηγή, ο συνολικός απολογισμός των θανάτων εξαιτίας της COVID-19 αυξήθηκε σε 14.053, γεγονός που σημαίνει πως σημειώθηκαν 354 νέοι θάνατοι σε 24 ώρες, αναφέρει το ΑΜΠΕ.

Το Μεξικό των 127 εκατομμυρίων κατοίκων είναι η χώρα της Λατινικής Αμερικής που κατατάσσεται δεύτερη σε αριθμό θανάτων εξαιτίας της πανδημίας, μετά τη Βραζιλία των 210 εκατομμυρίων κατοίκων.

Όπως σημειώνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΫ), καταγγέλλει η αντιπολίτευση και παραδέχεται η κυβέρνηση, στο Μεξικό δεν γίνεται επαρκής αριθμός τεστ ώστε να διαμορφωθεί σαφής εικόνα της επιδημιολογικής κατάστασης.

Νωρίτερα χθες, ο μεξικανός πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ διαβεβαίωσε ότι είναι καλά και δεν θα υποβληθεί σε τεστ για να εξακριβωθεί εάν έχει προσβληθεί από τον SARS-CoV-2 επειδή δεν παρουσιάζει κανένα σύμπτωμα, παρά τη μόλυνση δημόσιου λειτουργού με τον οποίο είχε συναντήσεις συχνά.

«Δεν θα υποβληθώ σε εξέταση διότι δεν έχω συμπτώματα. Ευτυχώς, πάω καλά και φροντίζω τον εαυτό μου», τόνισε ο 66χρονος πρόεδρος κατά τη διάρκεια της καθημερινής συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί, στην οποία συμμετείχε συχνά ο Σοέ Ροβλέδο, ο διευθυντής του Μεξικανικού Ινστιτούτου Κοινωνικής Ασφάλισης (Instituto Mexicano del Seguro Social, IMSS), η μόλυνση του οποίου από τον κορονοϊό έχει επιβεβαιωθεί.

Ο Ροβλέδο γνωστοποίησε την Κυριακή μέσω Twitter ότι το τεστ στο οποίο υποβλήθηκε έδειξε πως έχει προσβληθεί και τίθεται σε καραντίνα.

Πάντα σύμφωνα με τον πρόεδρο Λόπες Ομπραδόρ, «κανένα» μέλος της ομάδας του δεν έχει προβλήματα υγείας.