Σε όλο και πιο δύσκολη θέση βρίσκεται, σύμφωνα με αναλυτές, η κυβέρνηση του κεντροαριστερού Ενρίκο Λέτα, λόγω της επιμονής του γραμματέα των Δημοκρατικών Ματέο Ρέντσι να επικεντρώσει το ενδιαφέρον του στην μεταρρύθμιση του εκλογικού νόμου.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός είχε ζητήσει από τις παρατάξεις που συνθέτουν τον κυβερνητικό συνασπισμό (κεντροαριστερά, μετριοπαθές κέντρο και το κόμμα Νέα Κεντροδεξιά) να καταθέσουν μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας τις προτάσεις τους για να υπογραφεί το ταχύτερο ένα νέο «προγραμματικό συμβόλαιο» για το 2014.

Ο Ρέντσι ωστόσο έκανε γνωστό ότι οι θέσεις και οι προτεραιότητες του κόμματός του δεν πρόκειται να ανακοινωθούν πριν το τέλος της επόμενης εβδομάδας. Αυτό δυσκολεύει τον Λέτα να προχωρήσει στην εφαρμογή των σχεδιασμών του για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, ο οποίος θεωρείται αναγκαίος ήδη μετά την αποχώρηση του κόμματος «Φόρτσα Ιτάλια» του Σίλβιο Μπερλουσκόνι από την συμπολίτευση.

Σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές δεν αποκλείεται αν συνεχιστούν οι εντάσεις στο εσωτερικό του Δημοκρατικού Κόμματος να προκηρυχθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές εντός του 2014, μαζί με τις Ευρωεκλογές, τον Μάιο, όπως εξάλλου αξιώνουν εδώ και καιρό τόσο ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, όσο και ο Μπέπε Γκρίλο, επικεφαλής του Κινήματος Πέντε Αστέρων.

Σε μια τέτοια περίπτωση όμως το ενδιαφέρον θα επικεντρωνόταν στην εσωτερική πολιτική επικαιρότητα και τα ζητήματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος θα περνούσαν σε δεύτερο πλάνο.

Πάντως θεωρείται απίθανο οι τυχόν πρόωρες εκλογές να γίνουν το δεύτερο ήμισυ του έτους αφού η Ιταλία αναλαμβάνει από την 1η Ιουλίου μέχρι την 31η Δεκεμβρίου την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτό ίσως αναβάλει την εκδήλωση της κρίσης που υποφώσκει στους κόλπους της κυβέρνησης για το τέλος του Φεβρουαρίου του 2015: πρέπει να υπάρχει το απαραίτητο χρονικό περιθώριο ώστε ο πρόεδρος της δημοκρατίας να προχωρήσει σε διαβουλεύσεις και να αποφασίσει την προκήρυξη εκλογών.

Ο Λέτα συνεχίζει μολαταύτα να ελπίζει ότι θα παραμείνει πρωθυπουργός τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους—αν όχι, όπως δήλωνε κατά την ανάληψη των καθηκόντων του, ως την άνοιξη του 2015. Πολλά ως προς αυτό θα εξαρτηθούν από την κατάληξη της διαπραγμάτευσης για το νέο εκλογικό νόμο. Ένα ακόμη ζήτημα που θα κρίνει πολλά είναι το εάν ο Λέτα θα αναλάβει πρωτοβουλίες, αν θα καθορίσει αυτός την πολιτική ατζέντα των επόμενων μηνών.

Μια δημοσκόπηση πάντως της εταιρίας ερευνών Demopolis αναφέρει ότι το 70% των Ιταλών στηρίζει την εκλογική μεταρρύθμιση του Ρέντσι η οποία προβλέπει να δίνεται πριμ εδρών στην συμμαχία κομμάτων που ξεπερνά το 35% των ψήφων και την διεξαγωγή δεύτερου γύρου εάν χρειάζεται για να αναδεικνύονται ισχυρές κυβερνήσεις.

Το 63% όσων ερωτήθηκαν δήλωσε αντίθετο στα ψηφοδέλτια χωρίς σταυρό προτίμησης.