Το Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S) ανακοίνωσε σήμερα μια ακόμη πρωτοβουλία με την οποία προσπαθεί να αναδείξει τον «αντισυστημικό» του χαρακτήρα, δίνοντας στην δημοσιότητα στοιχεία που δείχνουν ότι οι βουλευτές και οι γερουσιαστές του επέστρεψαν στο κράτος ένα ποσό συνολικού ύψους 4 εκατομμύρια ευρώ σε μισθούς και χρήματα που τους είχαν διατεθεί για την κάλυψη των εξόδων τους.

Την ανακοίνωση αυτή έκανε μέσω του ιστοτόπου του ο ιδρυτής και ηγέτης του M5S Μπέπε Γκρίλο, ο οποίος διευκρίνισε ότι το ποσό αυτό κατατέθηκε ήδη στον λογαριασμό του κρατικού Ταμείου για την Στήριξη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και στο Ειδικό Ταμείο για την Μείωση του Δημόσιου Χρέους.

Στον ιστότοπό του ο Γκρίλο δημοσιεύει και τα τραπεζικά εμβάσματα με τα οποία βουλευτές και γερουσιαστές του κινήματος επέστρεψαν το ποσό αυτό από τον Ιούνιο του 2013 και κατόπιν.

Οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι του Κινήματος φύλαξαν τις αποδείξεις όλων των εξόδων τους και τις δημοσίευσαν στο Διαδίκτυο σε μια κίνηση που έχει στόχο τη διαφάνεια, ανέφερε το M5S.

Εξάλλου από την αρχή της νομοθετικής περιόδου το M5S αποφάσισε να μην εισπράξει την προβλεπόμενη κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων, συγκεκριμένα το ποσό που διατίθεται για την κάλυψη εκλογικών εξόδων, ύψους 42 εκατομμυρίων ευρώ.

Στο μεταξύ, όσον αφορά την πρόταση του νέου γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος Ματέο Ρέντσι για μεταρρύθμιση του εκλογικού νόμου, ο Γκρίλο ζητεί από τα μέλη του Κινήματος να επιλέξουν, μέσω Διαδικτύου και μέχρι τις 20:00 ώρα Ελλάδας, ανάμεσα σε απλή αναλογική και πλειοψηφικό σύστημα.

Μετά την διαδικασία αυτή αναμένεται να διαμορφωθεί και να παρουσιαστεί η οριστική πρόταση του M5S ως τα τέλη Φεβρουαρίου.