Το Κίτο κατέγραψε σε διάστημα 2 εβδομάδων 19 θανάτους στο σπίτι ή σε δρόμους, πολλοί εκ των οποίων από τον νέο κορονοϊό, σύμφωνα με τη δημοτική αρχή της πρωτεύουσας του Ισημερινού, μία από τις πλέον πληγείσες χώρες της Λατινικής Αμερικής από την πανδημία.

«Υπάρχουν έξι θάνατοι που συνέβησαν σε δημόσιες οδούς» είπε ο Χόρχε Γιούντα σε τηλεφωνική επικοινωνία με το Γαλλικό Πρακτορείο χθες το βράδυ, διευκρινίζοντας ότι πολλοί από αυτούς τους θανάτους οφείλονται στον ιό και σε αναπνευστικά προβλήματα, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η κατάσταση ανησυχεί τους κατοίκους της πρωτεύουσας, μετά την κρίση που έπληξε το Γκουαγιακίλ, εστία της πανδημίας στη χώρα, όπου νοσοκομεία και γραφεία τελετών δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν στον μεγάλο αριθμό των θυμάτων.

Σε αυτό το λιμάνι στο ανατολικό τμήμα της χώρας, είδαν το φως της δημοσιότητας, μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, φωτογραφίες με σορούς που είχαν εγκαταλειφθεί στον δρόμο, με την κυβέρνηση να συστήνει μια προσωρινή ομάδα από αστυνομικούς και στρατιωτικούς που περισυνέλεξαν τον μήνα Απρίλιο τουλάχιστον 1.600 πτώματα από σπίτια ή δημόσιους δρόμους στο Γκουαγιακίλ.

Ο Ισημερινός μετρά 30.500 κρούσματα και 2.338 θανάτους. Οι αρχές μιλούν επίσης για 1.561 θανάτους που πιθανόν οφείλονται στον ιό.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Χόρχε Γιούντα, στο Κίτο, όπου έχουν καταγραφεί σχεδόν 2.200 κρούσματα, τα νοσοκομεία δεν έχουν γεμίσει ασφυκτικά από ασθενείς, όπως έγινε στο Γκουαγιακίλ, την οικονομική πρωτεύουσα της χώρας με 8.273 κρούσματα.

Το βίντεο περιέχει σκληρές εικόνες: