Ο επικεφαλής της ιρανικής διαπραγματευτικής ομάδας για τα πυρηνικά θα συναντηθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή στη Γενεύη με αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να συζητήσουν σχετικά με την ημερομηνία εφαρμογής της συμφωνίας για τα πυρηνικά, η οποία έχει συναφθεί ανάμεσα στην Τεχεράνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εμπειρογνώμονες του Ιράν και των χωρών της ομάδας 5+1 (ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία, Κίνα και Γερμανία) πρότειναν στις αρχές του έτους την 20ή Ιανουαρίου για την εφαρμογή της συμφωνίας της Γενεύης που προβλέπει πάγωμα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος για έξι μήνες. Η ημερομηνία αυτή θα πρέπει να εγκριθεί από αξιωματούχους των δυο πλευρών.

Ο ιρανός υφυπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί και επικεφαλής της ιρανικής διαπραγματευτικής ομάδας δήλωσε σήμερα στο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Irna ότι θα έχει συνομιλίες με την Χέλγκα Σμιτ, αναπληρώτρια της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν’Αστον, η οποία διαπραγματεύεται εξ ονόματος των μεγάλων δυνάμεων για την εφαρμογή της συμφωνίας της Γενεύης που υπεγράφη στις 24 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με τον Αραγτσί, οι συνομιλίες θα διαρκέσουν δυο ημέρες.

Στη διάρκεια συνάντησης εμπειρογνωμόνων στις 2 Ιανουαρίου, ιρανός αξιωματούχος δήλωσε ότι «δύο ή τρία πολιτικά ζητήματα» πρέπει να ρυθμιστούν ακόμα πριν εφαρμοστεί η συμφωνία.

Η συμφωνία της Γενεύης προβλέπει μεταξύ άλλων ότι δεν θα επιβληθούν νέες κυρώσεις κατά του Ιράν κατά την περίοδο των έξι μηνών στη διάρκεια της οποίας η Τεχεράνη δέχθηκε να παγώσει τις ευαίσθητες πυρηνικές δραστηριότητές της.