Εξήντα δύο μαχητές της Αλ Κάιντα, μεταξύ των οποίων ο επικεφαλής του δικτύου αυτού στην Αλ Άνμπαρ, σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις που σημειώθηκαν σήμερα στην περιοχή αυτή, η οποία βρίσκεται δυτικά της Βαγδάτης, ανακοίνωσε ένας επικεφαλής της πολιτοφυλακής Σάχουα, η οποία μάχεται κατά του δικτύου αυτού στο Ιράκ.

«Άνδρες από φυλές εκδικήθηκαν το τρομοκρατικό δίκτυο σκοτώνοντας τον εμίρη (επικεφαλής) του στην Αλ Άνμπαρ, τον Αμπού Αμπντεραχμάν αλ Μπαγντάντι», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Άχμαντ Αμπούρισα.

Ο ίδιος γνωστοποίησε εξάλλου τον θάνατο συνολικά «16 τρομοκρατών στην Χαλντίγια (νότια του Ραμάντι) και 46 άλλων στην πόλη του Ραμάντι», η οποία βρίσκεται σε απόσταση 100 χιλιομέτρων από τη Βαγδάτη.

Στις σημερινές συγκρούσεις αντιμέτωποι ήταν εξτρεμιστές σουνίτες μαχητές και μέλη τοπικών φυλών που υποστηρίζονταν από την αστυνομία, τα οποία κατάφεραν να «καθαρίσουν σχεδόν το 80% των πόλεων της Αλ Άνμπαρ και συνεχίζουν να εκδιώκουν τα μέλη της Αλ Κάιντα», διαβεβαίωσε ο Αμπούρισα.

Η σουνιτική πολιτοφυλακή των Σάχουα δημιουργήθηκε το 2006 από τον αμερικανικό στρατό για να πολεμάει την Αλ Κάιντα και έχει βοηθήσει σημαντικά στη μείωση της βίας. Τα μέλη της, τα οποία θεωρούνται προδότες από τους σουνίτες αντάρτες, αποτελούν συχνά στόχο επιθέσεων.

Στις πόλεις Ραμάντι και Φαλούτζα σημειώθηκαν σήμερα νέες συγκρούσεις ανάμεσα από την μία πλευρά στις δυνάμεις σουνιτών μελών φυλών και αστυνομικών και την άλλη μαχητών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε (EIIL), οι οποίοι έχουν πάρει τον έλεγχο ορισμένων τομέων στις δύο αυτές πόλεις.

Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν την Δευτέρα από το Ραμάντι μετά τη διάλυση ενός καταυλισμού σουνιτών αντικυβερνητικών διαδηλωτών από την κυβέρνηση, το οποίο οι αρχές είχαν χαρακτηρίσει “κρησφύγετο της Αλ Κάιντα”. Οι συγκρούσεις αυτές επεκτάθηκαν στη συνέχεια στην κοντινή πόλη Φαλούτζα.

Η επαρχία Αλ Άνμπαρ, στην οποία η πλειονότητα των κατοίκων είναι σουνίτες, αποτελεί εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο ένα από τα προπύργια της αμφισβήτησης κατά του σιίτη πρωθυπουργού Νούρι αλ Μάλικι, ο οποίος κατηγορείται ότι μονοπωλεί την εξουσία και