Μία γυναίκα 102 ετών στην Ισλανδία ανάρρωσε από τον κορονοϊό στην πόλη Bolungarvík, προκαλώντας θαυμασμό για τις αντοχές της.

Η Helga Guðmundsdóttir γεννήθηκε στις 17 Μαΐου του 1917 και από την αρχή του Απριλίου βρισκόταν σε καραντίνα, στον οίκο ευγηρίας όπου μένει.

Όπως αναφέρει η επίσημη σελίδα των Ηνωμένων Εθνών, η ηλικιωμένη γυναίκα ήταν μόλις 1 έτους όταν η Ισπανική γρίπη έπληξε την ανθρωπότητα με σφοδρότητα. Ωστόσο εκείνη δεν την άγγιξε, καθώς μαζί με τα 11 αδέρφια της έμειναν μακριά από τον απομονωμένο θείο τους που μπήκε σε καραντίνα.

«Έχει μιλήσει πολύ για την Ισπανική γρίπη. Ο θείος της ήταν σε καραντίνα στη φάρμα όπου μεγάλωσε» διηγείται η εγγονή της Agnes Veronika.

Το 1952, στα 35 της, η Helga ταλαιπωρήθηκε από φυματίωση. Τη νίκησε κι αυτή. Η γυναίκα είχε παντρευτεί και απέκτησε τρία παιδιά, ενώ πλέον έχει έξι εγγόνια.

Όταν αρρώστησε, ο γιος της ήταν μόλις 2 εβδομάδων, και έπρεπε να μείνει για μήνες μακριά του σε ένα σανατόριο στο Ρέικιαβικ. Η Helga επέζησε και από τη φυματίωση, που ονομαζόταν «Λευκός Θάνατος».

Όταν ήταν 90 ετών, έχασε τον σύζυγό της και στα 98 μετακόμισε στον οίκο ευγηρίας. Σε λίγες ημέρες κλείνει τα 103 της χρόνια.

Η εγγονή της Agnes Veronika αποφάσισε να εργαστεί στο γηροκομείο που μένει η γιαγιά της για να τη φροντίζει.

«Ειλικρινά, ούτε που ήξερα τη λέξη καραντίνα» είπε. «Και μου προκάλεσε έκπληξη που την ήξερε η γιαγιά μου». «Όταν είχε 38 πυρετό, σκέφτηκα “Αυτό είναι”. Αλλά έμεινε στο κρεβάτι μόνο για μια μέρα. Είναι πολύ θετικό άτομο, συνέχεια γελάει. Είμαι σίγουρη ότι αυτό συνέβαλε στην καλή υγεία της και στο ότι νίκησε τον κορονοϊό».

«Έχω επιβιώσει από τα πάντα, έτσι δεν είναι;» είπε η γιαγιά σε συνέντευξή της σε ισλανδική ιστοσελίδα, προσθέτοντας ότι ανυπομονεί να γιορτάσει τα επερχόμενα γενέθλιά της. Η Helga άλλωστε εκτός από τις πανδημίες, έχει ζήσει για να δει την ανεξαρτησία της χώρας της από τη Δανία και 2 Παγκόσμιους Πολέμους.

Φωτογραφίες αρχείου