Η εκλογική επιτροπή της Νέας Ζηλανδία παρουσίασε σήμερα τους υγειονομικούς κανόνες για τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών τον Σεπτέμβριο, παρά την επιδημία του κορονοϊού.

Στα τέλη Ιανουαρίου, όταν η covid-19 δεν ήταν ακόμη πανδημία, η πρωθυπουργός Τζασίντα Άρντερν είχε κηρύξει εκλογές για τις 19 Σεπτεμβρίου. Έκτοτε δεν έχει σταματήσει να δηλώνει πως δεν επιθυμεί να αναβάλει την εκλογική αναμέτρηση.

Την ώρα που η Νέα Ζηλανδία προετοιμάζεται σταδιακά για την χαλάρωση του lockdown που τέθηκε σε εφαρμογή πριν επτά εβδομάδες, η εκλογική επιτροπή ανακοίνωσε ότι συζήτησε με τις υγειονομικές αρχές για τον τρόπο διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών.

«Φέτος οι εκλογές θα είναι διαφορετικές εξαιτίας της covid-19 και μιας σειράς μέτρων που θα εφαρμοστούν προκειμένου να διασφαλιστεί η υγεία των ανθρώπων», επεσήμανε η επιτροπή.

Η γενική διευθύντρια αρμόδια για τις εκλογές Αλίσια Ράιτ, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ανακοίνωσε ότι στη διάρκεια της ψηφοφορίας θα τηρούνται οι κανόνες της κοινωνικής απόστασης, ενώ απολυμαντικά θα βρίσκονται σε όλα τα εκλογικά κέντρα καθώς και μέσα ατομικής προστασίας για όσους καταμετρούν τις ψήφους.

Εξάλλου οι ψηφοφόροι, κυρίως οι ηλικιωμένοι και όσοι πάσχουν από προβλήματα υγείας, θα ενθαρρυνθούν να επιλέξουν την επιστολική ψήφο.

Οι συστάσεις της επιτροπής όμως δεν αφορούν τη διεξαγωγή της προεκλογικής εκστρατείας ή για τις προεκλογικές συγκεντρώσεις.

Η Άρντερν παραδέχθηκε ωστόσο ότι αυτή τη στιγμή προτεραιότητά της είναι η διαχείριση της κρίσης covid-19.

Δημοσκοπήσεις, που είχαν πραγματοποιηθεί πριν την εμφάνιση κρουσμάτων του κορονοϊού στη Νέα Ζηλανδία, έδειχναν το Εργατικό Κόμμα της Άρντερν να βρίσκεται πίσω από το Εθνικό Κόμμα.

Έκτοτε η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός εφάρμοσε μια σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση της επιδημίας, τα οποία αποδείχθηκαν αποτελεσματικά. Στη χώρα, που μετρά πέντε εκατομμύρια κατοίκους, καταγράφηκαν μόλις 21 θάνατοι από την covid-19.

Μετά την έναρξη του lockdown δεν έχει δημοσιευθεί καμία δημοσκόπηση επισήμως. Ωστόσο μια διαρροή έρευνας που διενεργήθηκε από ινστιτούτο δημοσκοπήσεων του Εργατικού Κόμματος τον προηγούμενο μήνα έδειξε ότι το ποσοστό δημοτικότητάς του ανέρχεται στο 55%, έναντι 29% για το Εθνικό Κόμμα.

Παράλληλα με τις βουλευτικές εκλογές τον Σεπτέμβριο θα διεξαχθούν δύο δημοψηφίσματα, ένα για τη νομιμοποίηση της κάνναβης και ένα για την ευθανασία.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.