Ένταλμα σύλληψης σε βάρος ενός 29χρονου που θεωρείται ότι είναι αξιωματικός της Ρωσικής Υπηρεσίας Στρατιωτικής Κατασκοπείας GRU και ενορχηστρωτής κυβερνοεπίθεσης την άνοιξη του 2015, που είχε στόχο το δίκτυο ηλεκτρονικών υπολογιστών της Γερμανικής Βουλής, εξέδωσε η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία της Γερμανίας.

Η επίθεση είχε πραγματοποιηθεί από την GRU ενώ τα έγγραφα, που είχαν υποκλαπεί, είχαν δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα Wikileaks.

Η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung γράφει ότι ο ύποπτος, Ντμίτρι Μπάντιν, αναζητείται από τις αμερικανικές Αρχές για κυβερνοεπιθέσεις κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές του 2016, στις οποίες είχαν υποκλαπεί τα e-mails της Χίλαρι Κλίντον και του Δημοκρατικού Κόμματος.

Σύμφωνα με το περιοδικό Spiegel, ο Μπάντιν αναζητείται από το FBI ως ύποπτος για κυβερνοεπιθέσεις εναντίον του Διεθνούς Οργανισμού Αντιντόπινγκ (WADA), του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) και του ελβετικού χημικού εργαστηρίου Spiez.

Η Γερμανική Εισαγγελία πιστεύει ότι ο 29χρονος από τη Ρωσία σχετίζεται με την ομάδα χάκερς Fancу Bear, γράφει η Süddeutsche Zeitung και σύμφωνα με όσα αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, υποστηρίζοντας ότι οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες κατάφεραν να εντοπίσουν και άλλον έναν χάκερ, αλλά δεν έχουν συγκεντρώσει επαρκή στοιχεία ώστε να εκδώσουν σε βάρος του ένταλμα σύλληψης, ενώ δεν αποκαλύπτουν το όνομα του.

Παράλληλα, χωρίς να αποκαλύπτει τις πηγές της, η γερμανική εφημερίδα γράφει ότι οι Αρχές που ερευνούν την υπόθεση είναι «βέβαιες» για το ότι ο Μπάντιν είχε εμπλακεί στην κυβερνοεπίθεση που είχε πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο του 2015 στο Γερμανικό Κοινοβούλιο.